Всеки родител иска детето му да води "нормален" начин на живот. Но за съжаление, в наши дни под "нормален" се разбира това то да притежава всички модерни играчки и дрешки, смартфони и т.н. Да, в това няма нищо лошо, но всеки родител понякога си задава въпроса: Детето ми може ли да оцени малките неща?
Представяме ви някои методи, които ще ви помогнат да научите детето си на благодарност. На първо място са ви необходими много време и търпение. А стъпките са много лесни:

1. Научете се да казвате "благодаря" на детето.

Например: нека му благодарим за почистената маса, затова, че се държи добре с по-малката си сестра. По този начин му показвате, че когато има усилия и търпение от негова страна, те винаги ще бъдат забелязвани и признавани.

2. Демонстрирайте му благодарност.

Детето прави това, което му се демонстрира, много често дори и несъзнателно. Затова е необходимо самите вие да показвате благодарност. Необходимо е да му демонстрирате ежедневно нещата, за които сте благодарни. Защото вие можете да им казвате, че трябва да са благодарни, но демонстрацията е много по-мощно оръжие.

Например: Можете да благодарите на таткото, че е приготвил вечерята или пък е помогнал с подредбата на масата, така детето ще се научи да оценява дори малките действия, които много често приемаме като даденост.

3. Научете го да дава, за да получи благодарност.

Ако сте доброволци в някоя кампания или просто от време на време помагате на нуждаещите се, взимайте децата с вас. Или пък ако нямате време или средства, просто запознайте вашето дете с другата страна на живота. Така то ще се научи да помага на нуждаещите се и дори ще види какъв късметлия е с живота, който има.

4. Не купувайте на детето всичко, което пожелае.

Да, наистина е трудно в този забързан начин на живот да не го правим. Много често дори изкупуваме с подаръци грешките си. Но понякога наистина трябва да се сдъжим пред изкушението да го направим.

Например: Направете таблица с награди на нещата, които то трябва да направи, за да получи нещо желано. Но не забравяйте, че само таблицата не е решение. Детето трябва да се научи, че не всичко желано се получава. Не забравяйте факта, че ако разчитате само на таблицата с награди, то може да прави определено нещо само по задължение. Ако например има много желания, може да го накарате да изключи някое, като помисли кое наистина желае най-силно.

5. Научете детето на стойността на парите.

Например: можете да им покажете как да спестяват от джобните си, за да си закупят някоя желана вещ. Така след придобиването й, то няма да загуби бързо интерес.

6. Можете да започнете отсега, като кажете на детето си колко сте благодарна, че именно то е вашето дете!


Скъпи майки, не забравяйте, че точни правила и методи няма. Всяка има свой поглед и опит върху нещата. Така че ще ви бъдем благодарни, ако споделите вашия опит в коментарите по-долу.