Никой не започва връзка с мисълта, че някога ще я приключи. И все пак, все някога сте били зарязвани или зарязващи. Когато сте на мястото на човека, който прекратява връзката, ситуацията може да се превърне в неловка много бързо. Никоя раздяла не се случва внезапно и най-често се отприщва заради потиснати чувства и осъзнаване на факта, че връзката не работи. И преди да вземете решението с партньора си да поемете по различни пътища, има няколко въпроса, които трябва да си зададете, за да направите раздялата възможно най-гладка. Може да има сълзи и непоносима тишина, но с течение на времето и виното и двамата ще оцелеете.

1. Защо искам да се разделя с този човек?

Може да ви изглежда като очевиден въпрос и някой от приятелите ви обезателно ще го зададе (а вие ще отговорите с предварително подготвен отговор). Да си направите наум (или дори да напишете) списък с причини за раздялата може да ви помогне да оправдаете решението си. Може да бъде съвсем простичко като причини „за“ и „против“ края на връзката ви. Това много ще помогне на хората, които ту са сигурни, че искат да зарежат половинката си, ту са убедени, че искат да останат заедно. Да видите чувствата си написани черно на бяло ще ви помогне да си изясните отношенията или да си зададете въпроса: „Защо не сме се разделили по-рано?“. А ако се чувствате комфортно, може да поговорите с роднина или приятел, който няма лично отношение по темата, за да се чувствате по-уверени в решението си.

2. Има ли начин да се справим с проблемите във връзката си?

Никоя връзка не е перфектна. Ако определите кои са проблемите ви заедно – независимо дали става дума за липса на доверие или на страст, ще можете да намерите начин да се справите с тях. Един от вас изпитва ревност? Обсъдете какво (или кой) кара ревнуващия да се ядосва и чувства некомфортно. Един от двамата е изневерил? Може да поговорите със специалист, ако все още се обичате и искате връзката ви да проработи. Независимо какъв ще бъде развоят на събитията, ясната комуникацията от двете страни е най-добрият начин да изясните отношенията си.

3. Ще съжалявам ли за решението си?

Точно преди да съобщите лошата новина на партньора си, може да ви хване страх. А след като го направите, може да се чувствате като лошия герой. Да се съмнявате в решението си да се разделите е напълно нормално, но ако се принудите да помислите за причините да прекратите връзката си (вижте първия въпрос) и знаете, че сте опитали да продължите да бъдете заедно (вижте втория въпрос), няма да съжалявате, че сте поели по различни пътища.

4. Какъв ще бъде животът ви след раздялата?

Да си представите ежедневието си без човека, когото сте свикнали да виждате по 24 часа на ден, може да разбие сърцето ви. Дори само мисълта затова може да ви накара да преосмислите желанието си да се разделите. Разчитаме на партньорите си да изслушат нашите тиради и разсъждения и винаги избираме тях за спътници в приключенията ни. Опустошително е да изгубим тази част от живота си. Но нещата ще се оправят. Когато сте необвързана ще се виждате по-често с приятелите си, ще посещавате повече заведения (които сте подминавали преди, когато сте били с половинката си) и ще обръщате повече внимание на личното си щастие и благосъстояние. Може да ви се струва плашещо, но да бъдете сами понякога е най-страхотното нещо на света.

5. Как да го направя?

Добре, вие сте 100% решени да приключите връзката си. Въпросът е как точно да го направите. Всички сме чували истории за отношения, които са приключвали със СМС или с това единият партньор тотално да спре да връща обажданията на другия, но ако наистина ви е грижа за партньора ви, това би било прекалено грубо и непростимо. Най-добрият и най-малко объркващ начин да скъсате с някого е да го направите очи в очи. Разговорът може да бъде проведен в дома ви, в кафене, в парк или навсякъде, където можете да се усамотите, но и зарязаният партньор веднага да си тръгне, за да преосмисли случилото се. Ако мразите да се конфронтирате, напишете всичко на лист и го прочетете на глас. Или си запишете опорни точки като гласово съобщение, за да може да ги запомните и да се придържате към тях. Целта е да бъдете ясни и уверени в изразяването на емоциите и нуждите си.

6. Какво трябва да кажа?

Ако не сте говорили за раздяла преди, е възможно партньорът ви да приеме разговорът ви като гръм от ясно небе. В такъв случай попитайте половинката си как смятате, че върви връзката ви и изяснете своите чувства, за да му покажете накъде отивате. Може да се изненадате, че отсрещната страна се съгласява с вас. За да избегнете ситуацията „И двамата си го мислим, но никой не го казва“, бъдете човекът, който го казва. Ако искате да скъсате и да не поддържате контакт, кажете го. Ако искате да се скъсате, но да оставите вратичка за в бъдеще, кажете го. Разбира се, трябва да се разделите с партньора по възможно най-милия начин и да му дадете време да осмисли информацията, но не захаросвайте чувствата си прекалено.

7. Трябва ли да оставя вратичка да се съберем след време?

Това е малко сложно, тъй като ако оставите вратичка, единият от двама може да не достигне до покоя, от който се нуждае. Напълно е нормално двамата да поемете по различни пътища, но все още да общувате от време на време. Ключът се крие в това да знаете кога и как да поддържате контакт. Това не означава, че трябва да проверявате бившия си всяка седмица или да се държите с него все едно още сте заедно (когато е ясно, че не сте). Необходими е и двамата да се държите като възрастни, ако се разделите и съберете повторно и ако това ви се струва правилното нещо, направете го. Ако това не проработи, ще трябва да поговорите за това и може да се наложи да преминете през всичко отново.

8. Какво научих от връзката си?

Раздялата не показва неуспешна връзка. Всеки човек, с когото се срещате, е шанс да научите малко повече за себе си и да разберете какво искате от партньора си. Опитайте се да търсите позитивите от всеки опит, а кой знае - може някой ден да започнете блог или да напишете книга за всичките си премеждия. Има много мъже и жени, които могат да разберат вашите преживявания и сърдечна болка. Не сте сами!