Мина и замина. Изглежда ви така, сякаш един свят просто се срути. И изчезна. Първите дни и седмици, та дори и месеци след раздяла са повече от ужасни. Човек изпада в цикъл от безкрайна тъга, а животът спира да бъде красив и забавен. Точно затова, колкото и да е трудно, всеки трябва да си гарантира, че няма да направи състоянието си още по-лошо с някое наистина необмислено и глупаво действие, провокирано единствено от моментен афект, обида или болка...

Различните хора избират различна стратегия, която да им помогне да се справят с преодоляването на една болезнена раздяла. Някои се нуждаят от драстична промяна в начина си на живот, като избират да бъдат активно социални и постоянно да са заобиколени от повече хора около себе си. Други пък се отдават на самотата и се нуждаят от повече време сами със себе си. В крайна сметка всеки трябва да научи сам за себе си кое е нещото, което му помага най-много и го кара да се чувства по-добре. Но моля, опитайте да избягвате (поне част) от следните десет често допускани грешки, които със сигурност ще влошат положението ви!

1. Споделянето на болката с целия онлайн-свят

Интернет е много търпелив слушател, емоционална изтривалка и място, на което може да получите нужната ви утеха и насърчение, и то от много хора. Но независимо от това, със сигурност не е мястото, на което трябва да излеете цялата си скръб с надеждата, че ще се отървете изцяло от нея. Неспирните ви постове и статуси в социалните мрежи, в 10-минутен интервал от време, че поредната ви кутия с носни кърпички е свършила, за разлика от сълзите ви, които никога няма да спрат… След като този момент от живота ви приключи, а това неизменно ще е така, единственото чувство, което ще ви остане е неудобството…

2. Преследването на бившия

Коя е тази жена? Какво ли прави той сега? Интернет предлага безкрайни възможности да се потопите в живота на другите хора. Поради което е съвсем лесно да знаете какво точно, кога и с кого прави вашия екс любим, без дори да имате директна връзка с него. Непрекъснатото следене, макар само и онлайн, е чисто и просто допълнително самоизтезание за вас самите, което ви отдалечава от заветната цел да преживеете раздялата и отново да възвърнете усмивката на лицето си.

3. Спомените

Вие просто си седите, държите в ръце плюшеното мече, което той ви е подарил за 3-месечната ви годишнина, слушате песни, предимно за несподелена/тъжна/болезнена любов и така в един безкраен цикъл. Това за една или две вечери е добре, даже съвсем препоръчително, но след това трябва да прогоните повечето спомени от полезрението си. Защото без значение дали мислите за тъжните ви моменти или за най-щастливите ви мигове, резултатът е все един и същ - те ви правят само още по-тъжни и емоционално изцедени. Затова ангажирайте съзнанието си с всевъзможни мисли, които не са свързани с бившия и връзката ви. Поне докато не сте в състояние да си спомняте с усмивка, а не с тъга за тях.

4. Затварянето на болката някъде дълбоко вътре във вас

Противоположното на споделянето на вашата тъга с когото ви падне също не е добре. За вас. Говорете с приятелите си за това как се чувствате, какво изпитвате, от какво се нуждаете – това всъщност наистина помага! Защото именно те са хората, които биха ви дали най-адекватният и правилен съвет. Тук поговорката "Споделената мъка е половин мъка" важи с пълна сила!

5. Ограничаването на достъпа до останалия свят

Изобщо не става дума всяка вечер да излизате с приятели и да купонясвате до зори или до безкрай. Но да седите сами и само с мъката си, криейки се в леглото и избягвайки всякакъв контакт с външния свят, е особено лоша идея. Така пропадате само в по-дълбока емоционална дупка – от която и излизането ще е далеч по-трудно и болезнено!

6. Вземането на необмислени решения

Спонтанното подстригване, напускане на работата или преместването в друг град или държава... След раздяла човек често се опитва бързо да промени всичко, за да открие нови хоризонти и перспективи за себе си. Някое от тези спонтанни решения обаче може да не се окаже правилно. Затова по-добре помислете още една-две нощи над него, преди да направите окончателно избора си и да предприемете такова важно начинание.

7. Желанието да поддържате контакт с бившия

Все още можем да бъдем приятели – всъщност не можете! За такова трансформиране от любовна, физическа и емоционална връзка в просто приятелска е нужно доста време. А все още чувствата ви са много силни. За предпочитане е да се държите на достатъчно разстояние от него, за да се възстановите от раздялата ви и да се почувствате по-бързо по-добре.

8. Секс с бившия

Толкова познато и рано или късно все се стига до него (в повечето случаи) – секс с бившия. Ако е само веднъж, не е чак такъв проблем. Но нека не се превръща в навик. Озоваването всяка петък вечер с бившия в леглото не е успешен метод за преодоляване на раздяла и със сигурност няма да ви помогне да го забравите – и физически, и емоционално.

9. Непризнаването, че раздялата ви е окончателна

Такава надежда може да бъде наистина красива. И като цяло надеждата е много красива и крепяща ни в трудните моменти от живота. Едновременно с това обаче, тя е и един от най-големите проблеми след раздяла. Не правете грешката да поддържате жива идеята, че тя ще е само временно явление и че скоро ще се съберете отново и ще бъдете още по-щастливи и силни. Това се случва… доста рядко.

10. Предприемане на действия за отмъщение, за които по-късно ще съжалявате

След една грозна или наистина болезнена раздяла в главата неизбежно може да нахлуят мисли по съставянето на зъл план за отмъщение на бившия. Избийте ги от там възможно най-бързо, защото отмъщението не прави раздялата по-лесна, а в даден момент почти сигурно ще се покаете за делото си.