Всеки, който се изкуши да си направи селфи със слънчевото затъмнение в петък, на 20 март, може да увреди очите си, предупредиха експерти, цитирани от в. "Дейли телеграф".

При предишното пълно затъмнение през 1999 г. нямаше фотоапарати на телефоните. Сега обаче милиони хора ще се изкушат да се снимат на фона на изчезващото Слънце по време на рядкото астрономическо явление.

Британският колеж на оптометристите предупреди, че снимките с iPhone или камера могат да са толкова опасни, колкото и прякото гледане на Слънцето, което може да изгори ретината и да причини слепота.

Обикновените слънчеви очила също не предпазват очите от потенциално увреждане.

Всички, които си правят селфита, трябва да носят специални очила, блокиращи опасните лъчи. Така ще бъде предотвратено разрушаването на центъра на ретината, предизвикано от слънчевата радиация.

"Правенето на селфи може потенциално да ви постави в риск, защото случайно можете да погледнете пряко слънцето, докато се нагласяте за снимка с телефона", заяви Даниъл Хардиман-Маккартни от колежа на оптометристите. „Макар и слънчевото затъмнение да е рядко и смайващо събитие, всички трябва да помнят, че не трябва да поглеждат пряко слънцето с невъоръжено око, дори и през тъмни филтри като слънчеви очила или фотографски негативи, или през оптично оборудване като камери, бинокли или телескопи. Няма безопасна система за пряко гледане на затъмнение. Ако гледате видео или снимка на затъмнението на екрана на телефона обаче, няма да е вредно".

Особено застрашени са децата. Някои училища вече забраниха излизането навън по време на слънчевото затъмнение, за да предпазят зрението на учениците.

"Слънчевите очила са безполезни", твърди Робин Скагел, вицепрезидент на Дружеството за популярна астрономия. „Дори неща като опаковки на храна или пликове за боклук, които изглеждат плътни, могат да пропуснат достатъчно инфрачервена светлина, за да изгорят ретината. Частичното затъмнение е много по-опасно от пълното, защото хората не осъзнават, че дори гледането на малка част от слънцето е опасно".

Слънчевото затъмнение може да се гледа безопасно със специални очила или с прожекционния метод, при който се изрязва дупка в картон и той се държи нагоре, като човек е с гръб към слънцето, така че образът му да се прожектира върху лист хартия.

Източник: DarikNews.bg