Тази години връщането към астрономическото часово време ще стане в 04:00:00 ч. местно време на 25 октомври. Тогава трябва да върнем стрелките с час назад.

Това е и денят, в който у нас ще се проведат местните избори и националният референдум. Когато връщаме часовниците имаме още един час за сън. Ако обаче пропуснем да го направим, ще закъснеем за изборните секции.
Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

България въвежда лятното часово време през 1979 г. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - или обратно на 3.00 ч.