Ако постите, имате непоносимост към лактоза или просто не обичате млечни продукти, ето няколко източника на калций, на които да обърнете внимание.

Понижените нива на калций може да всеят хаос в тялото, тъй като той прави много повече от просто поддържане на костите здрави. Калцият играе роля в регулиране на ритъма на сърцето, поддържа нормалното кръвно налягане, помага при загуба на тегло и дори осигурява защита срещу някои видове рак.

1. Зеле 

Благодарение на лесното му съхраняване, през цялата година можем да имаме този зеленчук с голяма хранителна и лечебна стойност. Смятано за силотворна храна, зелето е препоръчвано при малокръвие или при отслабнали организми.

Главестото зеле има вкус подобен на спанак и е богато на витамин А и калций. То е най-вкусно сварено и добавено към супа или леко запържено. Може да се яде и като гарнитура. Зелето е ниско калорично, а в съчетание с богатото му съдържание на витамини и минерални соли, е особено подходящо за хора, решили да свалят някой друг килограм. По съдържание на витамин Р, то превъзхожда останалите зеленчуци, с изключение на магданоза и спанака.

2. Портокали

Портокалът е сред най-разпространените цитрусови плодове, от който съществуват много разновидности.Разбира се, портокалите са известни с високото си съдържание на витамин C, но един портокал съдържа 60 мг калций (препоръчителният дневен прием на калций за възрастни между 19 и 50 г. е около 1000 мг дневно). Яденето на портокали заедно с други богати на калций немлечни храни помага да се гарантира, че приемът на калций е изпълнен.

3. Сушени смокини

Въпреки че смокините са сезонни плодове, те могат да бъдат намерени целогодишно в сушена форма. Сушени те са по-сладки и изключително хранителни. Смокините имат високо съдържание на фибри, витамини K, B и минерали като фосфор, калций, желязо и магнезий.

Когато ви се дояде нещо сладко, посегнете към сушени смокини. Освен че са богати на здравословни фибри и желязо, яденето само на две от тях осигуряват на организма 55 мг калций.

4. Кейл или листно зеле

Той е от рода на кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи, брюкселско зеле… Отличен източник на антиоксиданти, желязо, калций, витамините А, С и К, нискокалоричен е и е много богат на фибри. Кейл е чудесен за изчистване на организма, понижава нивата на лошия холестерол, има положителен ефект при възпалителни процеси от типа на артрит, астма и автоимунни заболявания. Насладете се на 3 чаши кейл през деня, те имат повече калций, отколкото една чаша мляко. Яжте го в салати, супи, във вид на чипс или го добавяйте към шейкове.

5. Бял боб

Белият фасул е богат на протеини зеленчук, съдържащ скорбяла и пълен с витамини, минерали и диетични фибри. Включването на фасула в ежедневната ни диета подобрява работата на храносмилателната система и предпазва от сърдечни заболявания. Най-полезният вид бял фасул е едър и с бъбрековидна форма. Тези зърна са не само добра алтернатива на месото, но само половин чаша от тях съдържа почти 100 мг калций.

Други немлечни източници на калций са бадемите, ряпата, слънчогледът и броколите.