Темата с хранителните добавки е много объркваща за повечето хора. На теория нещата изглеждат съвършено прости. В края на краищата, би следвало, че ако храната ви е здравословна, прясна и непреработена, режимът ви на хранене би трябвало да е пълноценен и да ви доставя всички необходими витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, от които се нуждаете. Нали така?

Медиите допълнително усложняват въпроса с хранителните добавки и постоянно скачат от една крайност в друга - или напълно отхвърлят едни, или пък се кълнат в ефективността на други. Да не говорим за поредните нови изследвания и "открития" на учени, които само допринасят за погрешното тълкуване на всичко свързано с храненето и добавките. Някои изследвания възхваляват ефективността на мултивитамините, а други - само на определени хранителни елементи.

Така че, необходими ли са хранителните добавки всъщност?

Доктор Марк Хайман отговаря на този въпрос в статия за Mindbodygreen.com.

Краткият отговор е, че дори и с перфектна диета, много неща - включително не добрата почва, съхранението и транспортът на храната, забързаният начин на живот и стресът, токсичната среда и други - правят невъзможно да получим всички хранителни вещества, от които се нуждаем единствено от храната, която ядем. А проучванията показват, че включването на определени хранителни добавки може да доведе до подобряване на цялостното ни здравословно състояние.

Разбира се, както с всичко друго, и тук не трябва да се прекалява. Няколко основни хранителни добавки могат да се превърнат във вашата "застраховка" за запълване на недостига на онези хранителни вещества, които най-вероятно не получавате с храната.

Така че, когато пациентите ме питат кои са "най-основните" хранителни добавки, които бих препоръчал, ето какво им отговарям:

1. Висококачествен мултивитамин

Тук бих искал да кажа, че от мултивитамина следва да се взима висока терапевтична доза, а не тази от препоръчителния дневен прием. Т.е. това най-вероятно ще означава две до шест капсули.

2. Витамин D

Недостигът на витамин D е проблем в световен план, като до 80% от хората страдат от недостиг на витамина или имат неоптимални показатели.

В зависимост от това, което включва вашият мултивитамин, препоръчвам да приемате допълнително 1000 до 2000 IU витамин D3 сутрин със закуската ви. Витамин D3 подобрява обмяната на веществата, като влияе на повече от 200 различни гени, които могат да помогнат за предотвратяване и лечение на диабет и метаболитен синдром.

3. Омега-3 мастни киселини

Препоръчвам също и приема на 1000 до 2000 мг на омега-3 мастни киселини (в съотношение приблизително 300/200 мг EPA / DHA), веднъж със закуска и веднъж с вечеря. Тези важни мазнини подобряват инсулиновата чувствителност, понижават холестерола, намаляват възпалителните процеси в организма, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и намаляват риска от сърдечен удар.

4. Магнезий

Приемайте 100 до 200 мг магнезий по време на закуска и вечеря. Над 300 ензими в тялото ни разчитат на магнезий. Подобно на витамин D, проучванията показват, че много американци не получават оптималните количества, което води до редица проблеми.

5. Фибри

Взети преди хранене, фибри забавят усвояването на захар и мазнини и създават чувството за ситост, така че ядете по-малко. Всъщност, според едно проучване, 7,5 грама фибри, смесени с вода увеличават чувството на ситост с цели 34%.

Всички тези хранителни добавки, с изключение на фибрите, трябва да се приемат по време на хранене. В допълнение, можете да се възползвате и от по-високи дози пробиотици, както и храносмилателни ензими преди хранене.

В случай, че имате конкретни здравословни проблеми, препоръчвам ви да се консултирате с лекар или квалифициран медицински специалист. В дългосрочен план, консултацията със специалист, който е наясно с вашите лични хранителни навици и начина ви на живот, може да ви излезе много по-евтина, отколкото всички експерименти с хранителни добавки.