Има много неща, които изненадват жените, когато станат майки, въпреки всички „предупреждения”, които получават от приятелките си, книгите и филмите. И макар и понякога негативни реплики като „Приготви се никога повече да не облечеш бански” и „Наслаждавай се на тишината, докато можеш”, понякога да са дразнещи и депресиращи, някои съвети наистина помагат за това да приемеш ролята си на майка по-лесно.

Да, заявление „Чакай само да видиш какво е” няма как да помогне на една бъдеща майка, а би могло единствено да я уплаши. Най-добре е да подминавате с усмивка всякакви самохвални и подигравателни фрази и да се вслушвате само в наистина смислените съвети.

Всички майки, независимо колко лесно или трудно протича майчинството им, трябва да си помагат взаимно и да променят начина, по който обществото говори на бъдещите майки. Да, истина е, че майчинството е нещо красиво, силно, важно и наистина магично. Но може да бъде и много трудно за някои жени. Не всички бебета гукат като ангелчета и пълнят пелените си с дъги и пеперудки. Понякога те не спират да плачат. Понякога нямаме идея какво да правим. И когато една жена със следродилна депресия слуша как други майки се хвалят колко лесно са отгледали децата си, това как би я накарало да се чувства? Обезсърчена, обезкуражена, унижена. И вероятно като истински провал.

Разбира се, никой няма право да спре майките, които са имали късмета да се справят отлично с децата си от първия ден, да дават коментари и съвети. Но трябва да загърбим архаичната си гледна точка по отношение на майчинството и да помогнем на онези дами, които срещат затруднения в отглеждането на детето си и във възприемането на новия си начин на живот. И да им внушим идеята, че дори и да им е трудно, това не означава, че са лоши майки. Най-добре е да заменим реплики като „Ще видиш какво те чака” с окуражаващи фрази като „И на мен ми беше трудно, но се справих. Ще успееш и ти!”. И един ден те ще могат да кажат – „Радвам се, че ми каза…”.

Ето кои са нещата, които всяка дама трябва да чуе, когато стане майка.

- Понякога не се влюбваш веднага в детето си и в това няма нищо нередно.
- Не е срамно да ти липсва старият ти начин на живот и да бленуваш по изгубената си свобода.
- Кърменето може да бъде наистина трудно и е възможно да не се получи при вас.
- Следродилната депресия сполетява много майки – вината не е във вас!
- Проблемите със съня са много тежки и не са повод за подигравки.
- Бракът ви може да премине през дълъг и труден период на приспособяване. Това е напълно нормално.
- Понякога може да изпитвате непоносимост към съпруга си.
- И по-лошо – понякога може да изпитвате непоносимост към бебето си и към новия си начин на живот.
- Няма нищо срамно да поискате помощ от някого!
- Няма лошо, ако не бързате да си върнете старата фигура.
- Може да не се чувствате като себе си първоначално. Но не се притеснявайте – старото ви „Аз” ще се завърне.
- Всяко бебе е различно и ако вашето плаче повече от това на вашата приятелка, няма нищо страшно.
- Може да ви се струва, че не се справяте изобщо. Но това не е вярно!

Скъпи майки, не забравяйте, че не сте сами в тежкото пътешествие наречено „майчинство”. И колкото и трудно да ви се струва в момента, ще се справите и един ден ще си спомняте с усмивка за тези мигове.