Както знаете наближава един много вълнуващ и страшен празник - Хелоуин. Освен странните костюми и огромното количество бонбони задължителен елемент в украсата е тиквата. На вашето внимание ще предложим няколко лесни и вкусни рецепти с главното участие на тази вкусотия.

1. Божествен тиквеник


Необходими продукти:

500 г кори за баница
1.3 кг тиква
масло за намазване
канела, ванилия, индийско орехче
орехи
За заливката:
2 бр. яйцa
1/3 ч.ч. прясно мляко
ванилия, щипка сода за хляб
За глазурата:
1/2 лимон
пудра захар

Начин на приготвяне:

Тиквата се настъргва. Взима се една кора, намазва се леко с масло, не се разтопява, направо с пакетчето се рисуват няколко черти върху кората. Отгоре се слага друга кора, поръсена с канела, няколко прашинки индийско орехче, орехи и ванилия. Върху нея се слага тиквата, около 3 големи супени лъжици с връх. Тиквата се поръсва с 1-2 с.л. захар. Двете кори се завиват на руло. Повтаря се процедурата с останалите двойки кори. В тава, намазана с олио, се постила на дъното една от корите. Върху нея едно до друго се нареждат рулата. Нарязват се напречно. Така се получават квадратчетата. Приготвя се заливката. С нея квадратчетата се заливат равномерно. Тук-там отгоре се слагат малки парченца масло. Пече се в умерена фурна. След изпичането се напръсква с глазурата. Резултатът прилича на тиквена торта Наполеон.

2. Тиквени локумчета

Необходими продукти:

300-400 г тиква
2-3 с.л. олио
1/3 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и нарязва на малки кубчета. Те се слагат в тава, поръсват се с олиото и захарта. Налива се около 1 ч.ч. вода и тавата се слага най-отдолу на фурната. Пече се в загрята фурна на 200 градуса до омекване. По желание може да се поръси с канела и счукани орехи преди поднасяне.

3. Тиквени мъфини

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. канела
1 ч.ч. пюре от тиква
1/3 ч.ч. олио
2 бр. яйца
1 и 1/4 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Смесваме тиквата, олиото, захарта и яйцата и бъркаме с миксер или пасатор до получаване на гладка смес. Отделно смесваме сухите продукти - брашно, бакпулвер, сода, сол и канела. След това прибавяме сухата смес към тиквената и разбъркваме до хомогенизиране. Пълним форми за мъфини до 2/3 от обема. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около половин час, проверяваме за готовност с клечка за зъби.

4. Крем карамел с тиква

Необходими продукти:

1 л прясно мляко
8 бр. яйца
250 г захар
300 г тиква
2 ванилии

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват с около 200 г захар на пяна, смесват се с прясното мляко. Тиквата се обелва, сварява, пасира и се добавя в млечната смес заедно с ванилиите. Във формички се сипва по 1 с.л. захар и се карамелизира. Щом се втвърди карамела върху него се налива с черпак от сместа. Формичките се нареждат в тава, на дъното на която се наливат около 2-3 пръста вода. Пече се на слаба фурна, предварително загрята.

БОН АПЕТИ!