Вече разисквахме характеристиките на токсичните връзки. Да разгледаме и особеностите на смислените и нетоксични хора.

Приемане

На тях не им пука каква музика слушате, какви филми харесвате, какво обичате да ядете, къде мразите да ходите. Те просто ви приемат такива, каквито сте. С всичката ви лудост и всичките ви странности. Не се сърдят, ако имате различно мнение по даден въпрос, и не правят опити да ви програмират и реконструират за собствения си вкус и разбиране.

Мотивация

Независимо дали става въпрос за повече учене, по-усърдна работа или каквото и да е, те ви подтикват да се развивате. Но не ви се налагат и не искат да ви дават наклон на нещо си. Просто ви предизвикват да правите неща, които в края на краищата ще са главно във ваша лична полза. Защото искат най-доброто за вас.

Хранене

Винаги ще ви порицаят, ще ви се скарат и ще ви нахранят, когато извършвате глупави деяния. Няма да ви съдят и да се бият в гърдите с някое "Нали ти казах! Трябваше да ме послушаш!" Просто натъркват деликатно раната с морска сол, за да може повече да не повтаряте конкретната глупости.

Подкрепа

Няма значение дали мечтаете да се занимавате със заварки, стругарство, гастроентерология или реставриране на играчки от детски менюта на МакДоналдс от 80-те години. Осъзнават колко е важна за вас мечтата ви и ви подкрепят безусловно. Не дават негативни оценки дали е възможна или не. Просто ви потупват по рамото и ви казват, че вярват във вас.

Сила

Те никога няма да ви накарат да се съмнявате в себе си или да се чувствате нищожни и малки. Когато сте покрай тях, ви е все тая дали сте си изхарчили заплатата, дали колата ви е за ремонт, дали имате нужда от нови дрехи. Създават ви чувството, че можете да се справите с абсолютно всичко, което ще ви подхвърли животът, просто защото ги има и са до вас.

Споделяне

Когато им се случва нещо хубаво, искат да го споделят с вас, без значение дали става въпрос за нещо много малко или много голямо. Не ви търсят само когато са зле. За тях не сте буферна зона, в която да изчакват по-изгодни оферти.

Очаквания

Правят всичко безкористно и никога не изискват да правите нещо, което не искате да правите, изтъквайки факта, че и те ви вършат услуги.

Това с кой ще ви срещне животът не зависи от вас, но това кого ще оставите в него, е изцяло ваше решение. Затова ако имате такива хора около себе си, просто им отвръщайте със същото. Не им бъдете съдии, не се опитвайте да ги учите как да живеят, не им се сърдете, че понякога не са точно такива, каквито вие искате да бъдат. И им купете сладолед. Те заслужават.