Цена 16 лв.

Издателство Colibri

„Старите моряци“

Бразилският град Баия е източникът на вдъхновение, на чийто декор се развихря щурото въображение на Жоржи Амаду. Авторът, който показва, че всичко може да се случи и забърква истински коктейл от истории, с които не знаеш къде свършва истината и започва измислицата.

Възможно е скитник да се разбунтува и да възкръсне от мъртвите, за да може отново да се повесели с верните си другари и да се надсмее над приличието и здравия разум. Възможно е един капитан далечно плаване, който е купил званието си и никога не е стъпвал на кораб, да докаже истинността на невероятни приключения и разтърсващи любовни преживявания. Бивалици и небивалици, реалност и мистика, екзотика и неповторим колорит на образи и пейзажи причудливо се преплитат в тези две истории от пристанищните кейове на Баия.

Защото морето, както казват старите морски вълци, е непресъхващ извор на чудеса, а чудото е неизменен спътник на героите от творбите на Жоржи Амаду.

Жоржи Амаду

Жоржи Амаду (1912–2001) е роден в бразилския щат Баиа, от който по-късно ще черпи ненаситно, пресъздавайки бразилските действителност и душевност с помощта на фолклорни и фантастични елементи. Като политически емигрант във Франция в края на 40-те години попада в компанията на личности като Сартр, Арагон и Пикасо, които оказват важно въздействие върху мирогледа му. През 1958 г. с книгата си „Габриела, карамфил и канела“ Амаду изоставя политическото си мисионерство и създава литературата, която го прославя завинаги и навред по света, издигайки бразилската литература като цяло до световните върхове.

„Амаду“ на португалски означава „любим“, „обичан“, и той наистина е един от любимите писатели на цели поколения. Със своите 32 романа, преведени на 48 езика, Амаду е най-четеният и най-продаван бразилски писател и до днес.