Британците решиха да изправят наклонената кула в Пиза. Този, на пръв поглед невъзможен факт, започна да се превръща в реалност след стабилизационните процеси, които приключиха през 2001 година. Проектът, възлизащ на стойност 25 милиона британски лири, засега успя да намали наклона на кулата с 2,5 см.

Смята се, че с течение на времето, кулата ще се изправи с още няколко милиметра. След това ще изправи, но макар и много бавно, отново ще започне да се накланя.

Според техническия директор на популярната забележителност, тя със сигурност ще просъществува още 200-300 години. Това, обаче, нямаше да бъде така, ако проектът за изправянето й не се беше осъществил, понеже преди него, кулата се е накланяла с няколко милиметра всяка година.

За пръв път от 20 години насам, скелето около кулата е премахнато, а камбанарията е повече от стабилна. 56-метровата кула е истинска атракция, една от най-известните забележителности. Всяка година тя привлича около шест милиона туристи от цял свят, а три от тях се осмеляват да изкачат и 8-те й етажа.

Е, ако все още не сте я посетили, ви е време. Разполагате с още някоя годинка, защото феноменалното в тази кула, беше именно наклонът й. Не че, ако се изправи няма да е толкова атрактивна и интересна, но все пак, няма да е същата.