Заедно със спагетите италианското ризото се смята за едно от най-разпространените ястия. Оризовата основа позволява неограничени възможности за добавяне на всякакви съставки по ваш вкус.

Необходими продукти:

• пиле (гърди и бутчета) - 1 кг
• целина стрък - 1 бр.
• лук - 2 бр.
• моркови - 1 бр.
• масло - 100 гр
• сухо бяло вино - 200 мл
• ориз Арборио - 200 гр
• сирене „Пармезан” – 50 гр
• сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Нарежете пилешкото месо на кубчета, не изхвърляйте костите. Сложете в тенджера пилешките кости, целия морков, целина и 1 глава лук. Добавете 1,5 литра вода, черен пипер и сол. Оставете да ври на слаб огън около 30 минути. Прецедете бульона, изсипете 500 мл от него в чиста тенджера и загрейте до тихо кипене.

2. Разтопете 65 грама масло в тиган, добавете нарязана глава лук и пилешкото. Разбъркайте, запържете на слаб огън за 10 минути до златисто. Добавете вино, сол и черен пипер. Оставете да ври 12-15 минути, докато течността се изпари.

3. Сложете ориза и варете, като разбърквате в продължение на 2 минути, докато оризът стане полупрозрачен. Добавете от бульона, така че да покрива ориза и непрекъснато разбърквайте.

4. Процесът продължава, докато ризотото е готово (около 20 минути) След това отстранете тигана от котлона и докато е горещо, добавете останалото масло и настъргания Пармезан. Покрийте с капак и изчакайте 5-7 минути. Ястието е готово!