Добре познатите ни форми за лед могат да имат много приложения, за които рядко се сещаме. Предимствата им са няколко - те правят напълно еднакви по форма кубчета, замразяването съхранява чудесно храна и могат да стоят в торбички във фризера, докато ни потрябват. Малките кубчета са с еднакъв грамаж, което ги прави много практични при определянето на точни количества, и са идеални, когато ни трябва съвсем малко - като пюретата при захранването на бебетата например.

В домакинството с формите за лед можем да пестим храна, да рационализираме готвенето, а за летните коктейли и партита малките кубчета са извор на много ефектни идеи. На пазара има много голямо разнообразие от форми и големини, а модерните силиконови форми правят изваждането на кубчетата много лесно. Трябва само за една-две минути да оставите формата навън и след това да извадите ледените кубчета от нея. Ето няколко идеи:

За домакинството:

Ако варите месо и ви остане от бульона, можете за замразите остатъка във форми за лед. Освен че ще го съхраните, ще можете да го добавите в различни ястия по всяко време в желаното количество.

Остатъкът от вино също може да бъде запазен. Ако по някаква случайност имате останало качествено вино, можете да го замразите и да го ползвате в рецепти като Винен кебап или сос "Болонезе".

Свежи подправки в зехтин или друга мазнина. Много добре знаем колко се различава вкусът на сухите и на пресните подправки. Сезонните подправки - розмарин, босилек, мащерка, можем да съхраним директно в мазнина. Много ефектни са брускетите, поднесени с топящото се кубче върху тях.

Бебешко пюре във формата за лед. Ако сте в процес на захранване на
бебчето, знаете, че не всеки ден имате възможност да приготвяте миниатюрни порции - все пак става дума за няколко лъжички на ден. Но благодарение на формата за лед можете да приготвяте по-голямо количество и да го увеличавате всеки ден. Така ще контролирате и дозите. Замразяването е чудесен начин да съхраните сезонните плодове и зеленчуци за зимата. С подобна на пюрето консистенция са още пестото и доматеният сос за любимата паста.

 

За лятното парти:

Можете да замразите кафе, горещ шоколад, какао и да добавите кубчетата в студено мляко. А може и обратното - да замразите мляко и да го добавяте в горещото кафе.

В по-продълговата форма сложете цитрусови плодове с корите и мента. Долейте с малко сок и замразете. Ако правите мохито, домашна лимонада или студен чай - тези кубчета с лятно настроение ще им придадат страхотен вкус.



Замразете останали зрънца нар в подходяща форма, по-плоска, за да се виждат добре. Тази свежа добавка е много ефектна и здравословна към коктейлите.
Можете да ползвате дребни горски плодове или грозде. Експериментирайте с различни форми за лед.

 

 

 

Малки парти хапки ще получите, ако замразите различни плодове в сок и боцнете отгоре парти клечица или бамбуково шишче. Изчакайте няколко минути преди да отлепите парти хапката, иначе клечицата може да остане в ръката ви.