Колко често сънувате? Вярвате ли в значенията на сънищата си? Знаете ли, че...

1. Най-често срещаният сън при хората е свързан с падането на зъби. Типичните сценарии на сънищата включват държането на вашите зъби, които се ронят в ръцете ви. Те падат един по един само с едно почукване, растат на криво или започват да гният.

2. Депресията може да ви накара да сънувате до 3-4 пъти повече от нормалното. През 70-те години на 20 век психолозите забелязват, че хората, които страдат от депресия, също съобщават за своите сънища и то повече пъти от средните за страната. Всъщност, клинично депресираните могат да сънуват 3 или 4 пъти повече. Качеството на парадоксалните сънища също е различно: по-силни емоции, повече кошмари, по-неприятни сънища, като цяло.

3. Съществува проект, наречен „Позвъняване през нощта”. Същността му се изразява в това, веднъж седмично да ви позвънят след 02:00 часа и да ви свържат със случаен човек, с който да обсъдите сънищата си. Това е експериментално радио шоу и телефонна мрежа, документираща нощното преживяване. Всеки, който има телефон, може да участва!

4. Налице е рядка японска игра, наречена LSD. В играта участникът се придвижва посредством кошмарен свят на сънища. Идеята е да се разхожда и да изследва нещата в сънуваната околна среда. Има редица странни околни среди по света и един от начините за пътуване през тях е пеша. Въпреки това, ако играчът се сблъска със стени или други обекти в играта, те мигновено ще бъдат транспортирани до друга среда чрез система, наречена „свързване”. Блъскане в хора, животни или специални предмети обикновено води до непознат сън.

5. Съществува маска за осъзнаване на сънищата. Тя произвежда звук и светлина, които помагат да разгадаем това, което сънуваме. Ползва инфрачервени сензори за откриване на парадоксален сън, когато сте потънали в такъв. След това маската възпроизвежда звуковите и светлинните сигнали, които са включени в съня ви, за да ви помогне да го осъзнаете.