Плоският и стегнат корем е мечта за много хора. Някои от Вас поне веднъж в живота си са се опитвали да постигнат желаната обиколка на талията, но поради една или друга причина не са успявали. В интерес на истината, обаче, оформянето на плосък и стегнат корем е лесно постижимо и с правилни тренировки и подходящ хранителен режим ще успеете да реализирате "мечтата" си.

За да изпълните целите си е нужно да изпълнявате редовно няколко прости упражнения и след няколко месеца резултатите ще бъдат налице.

Махало


Т.нар. „махало“ е изключително ефективно упражнение стягащо страничните коси коремни мускули. На пръв поглед изпълнението му изглежда изключително лесно, но в действителност не е така и определено не е препоръчително за начинаещи или такива, които през последните няколко месеца или години са загърбили "активния" начин на живот.

Правилно изпълнение:

Легнете на пода по гръб и изпънете ръцете встрани на 90 градуса спрямо тялото. Изправете краката нагоре в права линия и се старайте да не ги свивате. В началото ще Ви бъде малко трудно, но с течение на времето ще свикнете.  Започнете бавно да спускате краката в ляво, доколкото можете. След което се върнете в изходна позиция и повторете същото в дясно.

V преса


Вертикалната преса е възможно най-доброто упражнение, с което бихте могли да оформите правият коремен мускул. Съществуват различни методи и техники на изпълнение, които се разделят спрямо целите, които искате да постигнете. В нашия случай целта е изгаряне на мазнини.

Правилно изпълнение:

Легнете на пода и изпънете вертикално ръцете си над главата. Експлозивно повдигнете ръцете и горната част на тялото към краката (старайте се тазът да не се отлепя от земята) и задръжте за момент, след което бавно отпуснете крайниците в изходно положение.

Класически коремни преси


Без тях нито една тренировка за корем няма да бъде пълноценна. Класическите коремни преси натоварват корема по възможно най-добър начин и трудно ще им намерите пълноценен заместител. Навярно всички знаете как се изпълняват, но все пак за тези, които не са сигурни в това, което правят ще опиша подробно изпълнението на това упражнение.

Правилно изпълнение:

Заставате в изходна позиция на пода или на пейка. С ръце встрани или на главата се повдигате до 90 градусов ъгъл, задържате за момент и два пъти по-бавно, отколкото сте се повдигнали, отпускате торса назад в изходно положение.

Повдигане на крака


Повдигането на крака от вис е до болка познато упражнение за повечето трениращи, но единствената причина, поради която не сте постигнали желаните резултати, се крие в неправилното му изпълнение или в неспазването на хранителен режим.

Правилно изпълнение:

Заемете стабилна позиция на "стенда" и методично повдигайте краката си до 90-градусов ъгъл, задръжте за момент и бавно отпуснете до изходно положение. Старайте се да не отлепяте кръста от уреда и да не използвате инерцията на тялото.