Много се говори и се пише по темата за „правилно хранене“, но в интерес на истината кое е основното, което трябва да знаем по въпроса. Навсякъде се тиражира, че трябва да се храним правилно. Буквално медиите ни заливат с това как консумираме „ГМО боклуци и полуфабрикати“ и как трябва променим начина си на хранене. За съжаление, обаче, никой не навлиза в подробности как трябва да се случи това и защо изобщо трябва да го направим. Именно поради тази причина реших в днешния материал да обърнем малко повече внимание на тази „болезнена“ за някои хора тема и да отговоря на въпросите „Как“ и „Защо“.

Защо трябва да се храним правилно?

Първо да уточним какво е правилно хранене – това е консумирането на полезни за тялото и здравето храни, които по никакъв начин не биха могли да навредят на организма ни.

Това в никакъв случай не означава, че „любимите“ ни тестени храни, снаксове, пържено, газирани напитки, алкохол и всички останали, които биват определяни за „джънк храни“, са отрова и трябва да се пазим от тях като дявол от тамян. Най-просто казано току-що изброените храни не са ПОЛЕЗНИ за организма ни и затрудняват неговата правилна работа. Прекаляването с тяхната употреба води до редица здравословни проблеми със захарта, сърцето, затлъстяване и всички останали болести, с които навярно сте запознати вече.

Именно поради тази причина трябва да се насочите към „правилното хранене“. Консумирането на полезни и богати на хранителни вещества продукти ще подобри значително вашето физическо и психическо състояние.

Дори да не следвате „стриктно“ правилата за хранене и си позволявате от време на време консумацията на „вредни“ храни, то това по никакъв начин няма да се отрази на здравето ви. Стига да не прекалявате с тях ,всичко ще бъде наред и никога няма да имате проблеми с килограмите или друг здравен проблем от подобно естество.



Как трябва да се храним правилно?

За да се храните „здравословно“ има няколко прости правила, към които трябва да се придържате:

  • Избягвайте пържените храни. Наблегнете на печените и варени ястия. Когато се налага да приготвите „пържена храна“ – използвайте зехтин, вместо олио!

  • Хранете се разделно. Разделното хранене означава да не смесват трите основни източника на енергия в едно хранене: белтъчини, въглехидрати и мазнини. По този начин затормозявате организма си и той не може да се справи с тяхното „обработване“. Необработените хранителни вещества се превръщат в мазнини и биват складирани от организма за „критични ситуации на глад“. Затова трябва да ги групирате, като например: закуска – белтъчини и въглехидрати, обяд – белтъчини и въглехидрати, вечеря – белтъчини и мазнини или по удобен за вас начин.

  • Консумирайте повече зеленчуци и плодове. В тях се съдържат много полезни витамини, от които тялото има нужда. Поне веднъж седмично яжте риба!

  • Пийте поне 2-3 литра вода на ден.


Стремете се да се храните „правилно“, за да се чувствате по-добре, но в никакъв случай не го превръщайте във фикс идея. Не си забранявайте нищо. Когато ви се хапва нещо – яжте, но не прекалявайте. С една вафла или един шоколад няма да станете по-дебели. В случай, че искате „тяло на топ модел“, то ще трябва да забравите временно за тези „дяволски изкушения“, но както са казали хората – целта оправдава средствата!