Какво е нужно да се направи, когато няма видима причина за безплодие у двойката?

На първо място се проверява за наличието на овулация. С помощта на няколко последователни ултразвукови прегледа се проследява дали се образува доминантен фоликул от единия от яйчниците и дали се пука навреме, което индиректно насочва към заключението, че се отделя яйцеклетка.

Паралелно се изследват нивата на някои хормони, по които индиректно се съди за това дали яйцеклетката във фоликула е зряла.

Проверява се проходимостта на маточните тръби. Това става чрез безболезнена процедура (хидротубация) под ултразвуков контрол, след която често пъти може спонтанно да настъпи бременност поради реканализация на малки сраствания.

Ако се налага, се прави анализ на имунологичната съвместимост – изследване за наличието на антитела към половите клетки.

Възможно е назначаването на пенетрационен тест. Цервикалната слуз по време на овулация служи да пропусне и селектира сперматозоидите в естествени условия, като образува “тунели”, в които те се придвижват. Ако има аномалия в плътността на този мукус или антитела срещу сперматозоидите, то последните не могат да достигнат до матката, а оттам през маточните тръби до яйцеклетката.

А за мъжете…

Прави се спермограма (или разширена спермоцитограма, ако се налага) при съпруга/партньора, независимо дали има осъществени предишни бременности от него, тъй като сперматогенезата търпи промяна.

Не забравяйте секса…

Ако по тези критерии няма причина за липсата на бременност, около овулаторния момент на двойката се препоръчва да има полов контакт (т.нар. контролиран коитус), като съпругът спазва 3–5 дни въздържание. Не се препоръчва прекалено дълго въздържание или липсата на такова, тъй като е изчислено, че това е оптималният период за обновяване на сперматозоидите в еякулата.

На същия или следващия ден чрез ултразвуков преглед се проверява дали доминантният фоликул се е спукал. Това е индиректен метод за установяване на отделянето на яйцеклетка.

Изброените стъпки представляват основния начален пакет от изследвания, които се налагат за преодоляване на безплодие. В техния ход могат да се назначат и допълнителни изследвания. При липса на зачеване след тях, жената или двойката може да предприеме следващата стъпка, която е лечение за стерилитет и прилагане на съвременните асистирани репродуктивни технологии.

Можете да направите консултация с екипа на бащата на репродуктивната медицина в България доц. Атанас Щерев. Вече 25 години екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ разрешават успешно проблемите с безплодието.

Как успешно се разрешават най-трудните случаи на безплодие разберете… ТУК