Знаете ли, че Никълъс Кейдж:

1. Актьорът има рожден ден на 7 януари! Роден е в Лонг Бийч, Калифорния, през 1964 г.

2. е потомък на италиански емигранти.
3. всъщност се казва Никълъс Ким Копола. Племенник е на великия режисьор Франсис Форд Копола. „Трябваше да сменя името си, за да се освободя от това да се явявам на кастинги, носейки името Копола.”
4. избира новото си име под влияние на супергероя Люк Кейдж от известния комикс на Marvel. Признава, че комиксите са оказали огромно влияние върху него като дете, което и до днес се усеща.
5. продава на търг своя колекция от 400 комикса за 1,6 млн. долара.
6. сам създава комикс, наречен „Вуду дете”.
7. е носител на Оскар за ролята си във филма „Да напуснеш Лас Вегас.”
8. получава номинация за Оскар и за филма „Адаптация”.
9. има своя звезда на Алеята на славата в Холивуд.
10. е бил женен за дъщерята на Елвис Пресли – Лиза Мари Пресли. Това е вторият му брак.
11. днес е женен за Алис Ким – бивша сервитьорка, чийто живот май се превръща в приказката за Пепеляшка...
12. има двама сина – Уестън Копола Кейдж е от първия си брак с актрисата Кристина Фултън. По-малкият му син, Кал-Ел (това е рожденното име на Супермен), е от Алис Ким.
13. се интересува се от история, митология и древни цивилизации. Мечтае един ден да посети Великденските острови. Или да живее в Хонг Конг.
14. притежава състояние от около 150 млн.долара.
15. е една от най-щедрите звезди на Холивуд. Дарява 2 млн.долара на Амнести Интернешънъл в помощ на над 300 000 деца, които са принудени да се бият във военни конфликти по цял свят. Дарява 1 млн. долара за жертвите на опустошителния ураган Катрина в САЩ. Той е посланик е Обединените нации за световна справедливост.

А сега да му честитим празника и да си припомним някои от най-вдъхновяващите му изказвания...

1. Не си падам много по модерните технологии. Не използвам смартфон. Имам стар мобилен телефон, който отдавна вече не е на мода и съм напълно окей с това.

2. Не си представям да седя край басейна с маргарита в ръка, просто това не съм аз. Не живея на яхта, не летя с частни самолети. Обичам да съм сред хората. Това ми носи усещане за свързаност със света около мен... Самата дума „знаменитост” ме кара да настръхна. Аз съм тотална анти-знаменитост.

3. Имам няколко кучета, но харесвам и влечугите, защото те сякаш ти казват „Остави не ме намира”, „Стига си ме гледал”, „Не ме пипай”... Понякога аз самият се чувствам точно така.

4. Не ми харесва перфектното. Просто хората сме такива – привлича ни конфликтът, драмата, начинът, по който един човек се променя. Никой не обича да гледа идеални герои. 

5. Обичам да поемам рискове – както в кариерата, така и в личния си живот. Не се поддавам на страховете си. Това е най-добрата рецепта да живееш истински.

6. Колкото повече остарявам, толкова повече разбирам, че, за да си добър актьор, трябва да забравиш това, че си известен, че си успял. Всъщност, мисля, че това важи и за всяка друга професия.

7. Всичко, което правим, оставя отпечатък върху нечий живот.

8. Краят на света е в нашите ръце. И умове. Ние можем да се спасим. Или унищожим. И от нас зависи как ще подходим към тази отговорност.

9. Не можеш да правиш изборите в живота си, според това, което другите мислят за правилно. Трябва да се вслушваш в гласа на собствената си съвест.

10. Страстта за мен е много важна. Влагам страст във всяко нещо, което правя. Ако спреш да се наслаждаваш на нещата от живота, те очаква само едно – депресия. Мисля, че съм наследил това от баща си – той винаги се вълнуваше от нещо.

11. Плача много. Емоциите ми лесно излизат на повърхността. Но никога не пия успокояващи, дори и най-безобидни. Искам да изживявам всяко чувство, каквото и да е то, в пълния му спектър, защото това ми помага да съм по-добър актьор.

12. Един от плюсовете на това да остаряваш, е, че си поставяш някои граници. Не само какво не трябва да правиш, а и какво не ИСКАШ да правиш.

13. Едно от нещата, които ме успокояват, са високите скорости – тогава имам чувството, че светът около мен сякаш се забавя и това ми носи усещане за релакс.

14. Никога не съм правил нещо, в което не вярвам. Когато започвам нещо, го усещам в сърцето си. Понякога не съм сигурен какво ще стане накрая, но винаги се случва някаква магия и всичко се нарежда, както трябва.

15. Актьорите имаме възможност да използваме историите, които разказваме, за да лекуваме болката на хората. Това е огромна привилегия, но и огромна отговорност.

16. Ролите, които търся, са на герои, които едновременно те привличат и отблъскват, герои, които носят със себе си повече въпроси, отколкото отговори. Може би затова във всичките ми герои има доза лудост.

17. Най-голямото предизвикателство като актьор (и не само) е да спечелиш едно дете. Винаги съм смятал, че ако с ролята си успееш да накараш едно дете да се усмихне, ако му вдъхнеш надежда, ако го развълнуваш, значи си се справил по най-добрия начин... Някои казват, че е трудно да работиш с деца. Аз ще ви кажа – прекрасно е! Те все още носят някаква магия в себе си, все още притежават въображение, което не е притъпено от опита и превръщането им във възрастни. Децата са изключително важни! Те са нашето бъдеще, нали?

18. Най-много от всичко досега ме е променил бащинството. И ме променя по прекрасен и вълнуващ начин.

19. Знам какво искам да правя и го правя, но също така знам, че все още има много да уча. Все още се развивам. Все още съм изпълнен с неувереност в самия себе си.

20. Не приемам нито критиката, нито похвалите твърде на сериозно. Това е единственият начин да запазиш себе си, да останеш верен на себе си.

21. Ти избираш с кого да създадеш семейство. Може да избереш професор или банкер, или борсов посредник. Но може да избереш и просто някой, който наистина се интересува от теб, който те обича и иска да е с теб. Някой, който подкрепя мечтите ти и ти помага да успееш. Впрочем, удивително е да си женен за човек, който не иска да си има нищо общо с Холивуд. Удивително и освобождаващо.

22. Много хора ще се изненадат, но аз съм скучен и нормален. Какво правя ли? Чета книги. Карам детето си до училище. Обядвам с жена си. Прибирам детето си от училище. Прибирам се вкъщи...

23. Внимавай да не изгубиш най-хубавото нещо в живота си, само защото не си сигурен.