Каква сутрин! Номинациите за 88-те Награди Оскар бяха обявени в четвъртък в щаба на Академията за филмово изкуство и наука в Бевърли Хилс. "Възвръщенецът" получи 12 номинации, следван от Лудия Макс: Пътят на яростта с 10. Другите номинирани?

Номинации получиха: Режисьорът на The Big Short Адам Маккей, режисьорът на "Стая" Лени Ейбръхамсън, водещата актриса във филма "Джой" Дженифър Лорънс, Том Харди за "Възвръщенецът", Дженифър Джейсън Лий за поддържаща роля в "Омразната осмица", двата документални филма на Нетфликс "Какво се случи, госпожо Симон" и "Огнена зима: Битката на Украйна за свобода"; песента на Лейди Гага "Til It Happens to You" и 7-кратната носителка на Оскар Даян Уорън.

Номинации не получиха: Ридли Скот, режисьор на “Марсианецът”, режисьорът на “Мостът на шпионите” Стивън Спилбърг, Straight Outta Compton за най-добър филм, никой цветнокож актьор, дори и Самюел Л. Джаксън за “Омразната осмица”, Уил Смит за “Concussio”n, Майкъл Б. Джордан “Крийд”, Идрис Елба за “Beasts of No Nation”, “Карол” и “Омразната осмица” за най-добър филм, което означава, че никоя продукция на Weinstein Co. получи номинация за престижната награда - нещо, което не се е случвало в последните десетилетия. Също така пренебрегнати бяха Арън Соркин за “Стив Джобс” и Куентин Тарантино за “Омразната осмица” в категорията за сценарий. Изненадващо номинация не получи и песента от “Бързи и яростни 7” - “See you again”.

Това са първите номинации за режисьорът Лени Ейбрахъмсън, режисьорът и сценарист Адам Маккей, главният актьор в "Тръмбо" Браян Крейнстън, водещата актриса в "Стая" Бри Ларсън, Шарлот Рамплинг от "45 years", Том Харди за поддържаща роля в "Възвръщенецът", Марк Риланс за "Мостът на шпионите”, Дженифър Джейсън Лий за “Омразната Осмица”, Рейчъл Макадамс за поддържаща роля в "Spotlight", Лейди Гага за документалния филм "Ловни полета", Алиша Викандер за “Датчанката” и композиторът Картър Бъруел за "Карол".

Ако филм, различен от "The Big Short" или "Spotlight" спечели наградата за най-добър филм, това ще бъде първият път от 20 години насам, в който наградата отива при филм, неполучил номинация за Награда на Гилдията на филмовите актьори.

Макар и най-често филмът с най-много номинации да получава наградата Най-добър филм, “Възвръщенецът” ще промени доста историята, ако спечели, тъй като едва 7 филма без номинация за сценарий са печелили - “Титаник” (1997), “Криле” (1927/1928), "Бродуейска мелодия" (1928/1929), "Гранд Хотел" (1931/1932), "Кавалкадата" (1932/1933), "Хамлет" (1948) и "Звукът на музиката" (1965).

Номинацията за поддържаща роля на Силвестър Сталоун за ролята на Роки Балбоа в "Крийд", 39 години след предходната му номинация за същия герой в "Роки", поставя рекорд за най-много години между номинации за представянето на един и същи герой. Предишният рекордьор беше Пол Нюман, който получи номинация за ролята си на "Бързия Еди" Фелсън в "Мошеникът" (1961) и печели за ролята си на същия герой 25 години по-късно в "Цветът на парите" (1986). Само четирима други са получили няколко номинации за един и същи герой - Бинг Кросби за Отец О'мали, Питър О'тул за крал Хенри II, Ал Пачино за Майкъл Корлеоне и Кейт Бланшет за кралица Елизабет II.

Единствените герои, които са признати с повече номинации от двете на Роки Балбоа, са кралица Елизабет I и крал Хенри VIII, всеки по три пъти.

“Лудият Макс: Пътят на яростта” и “Възвръщенецът” станаха едва четвъртият и петият филм, получили номинации за всички седем технически категории (за операторско майсторство, костюми, монтаж, декор, звуков монтаж, звуков микс и визуални ефекти), присъединявайки се към "Титаник" от 1997, "Господар и командир: Далечният край на света" от 2003 и "Изобретението на Хюго" от 2011.

С 9-тата си номинация за най-добър филм, продуцентът Стивън Спилбърг става едноличен рекордьор за най-много номинации за всички времена, изпреварвайки Катлийн Кенеди (Междузвездни войни: Силата се пробужда).
Ако Алехандро Иннариту спечели наградата Най-добър режисьор за "Възвръщенецът", той ще изравни рекорда на Джон Форд и Джоузеф Л. Манкивиц за най-много поредни победи в тази категория - 2. А ако Еди Редмейн спечели за Най-добър актьор, той ще изравни рекорда на Спенсър Трейси и Том Ханкс за най-много последователни победи в тази категория - също две.

Дженифър Лорънс пък поставя рекорд за най-младата актриса, получила 4 номинации за Оскар.

Няколко човека получиха по няколко номинации: Адам Маккей за най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий, Том МакКарти за най-добър режисьор и най-добър оригинален сценарий, Санди Пауъл за най-добър дизайн на костюмите за "Карол" и "Пепеляшка" и Анди Нелсън за най-добър звуков монтаж на "Мостът на шпионите" и "Междузвездни войни: Силата се пробужда".

Композиторът на музиката в "Междузвездни войни: Силата се пробужда" Джон Уилямс подобрява рекорда си за най-много номинации за Оскар на жив човек от 45 на 90.

С номинацията за най-добър чуждоезичен филм на "Мустанг", Франция подобрява рекорда си за най-много номинации в тази категория. Филми от страната са печелили 12 пъти, но водач е Италия с 14 Оскара.