Над 150 представления, музикални изпълнения и изложби, “отворени врати”, театрални срещи и пърформанси ще се случват по време на второто издание на Нощта на театрите, което ще се проведе на 15 ноември едновременно в 11 български града и 11 европейски държави. Сред българските градове тази година ще бъдат София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян и Ямбол.

Символичното откриване на Нощта ще се случи точно в 11:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов” и в Софийска опера и балет, където ще има осем разходки зад кулисите. Обиколките ще бъдат през половин час, в диапазона между 11 и 16 ч.

Две премиери готвят в театъра за същия ден. На голяма сцена ще се прожектира документалният филм на Надежда Илиева и Христо Илиев-Чарли „Народен театър „Иван Вазов“ - Институцията“, посветен на 110-та годишнина на академичната трупа. Прожекциите са от 16:30 и 22:30 ч. 

Сатиричният театър пък е подготвил 8-часова програма, чието начало ще постави „Арт“ с Владо Карамазов, Юлиан Вергов и Захари Бахаров от 16 ч. Другите представления „Бурунданга“ и "Волпоне" стартират съответно в 19:30 и 22 часа. По-любопитните могат да се включат в срещата разговор на тема „Любимият театър“ с драматурга Никола Вандов в 13 часа.

С три представления ще се включи и Армията, като зрителите ще имат възможност за избор между „Завещанието на целомъдрения женкар“, „Лалугер” и „Емигранти”. Нощта в Младежкия театър започва с детското представление „Спящата красавица“ и продължава с „Ла“ и „Всички го предпочитат“.

Софийската опера и балет ще предложи на своите зрители рекордна 16-часова програма от детски представления, оперен концерт, балетна премиера, открит урок и прожекции на документални филми. Началото ще постави „Концерт за бебоци“ от 10 ч. и операта за деца „Хензел и Гретел“ от 11 часа. 

Втората Нощ на театрите ще бъде "подвластна" и вдъхновена от любовта - необяснима, необятна, истинска и изгаряща. Тази, която ни осмисля и ни свързва с театъра.

В повечето театри билетите са на специални преференциални цени, но има и такива с вход свободен.

Форматът на инициативата до този момент няма аналог в България. И именно по-различното „случване” на плануваните събития я прави дългоочаквана от театралните почитатели.

Историята на Нощта на театрите започва като идея на Елеонора Роси от Франция. Пилотното издание на проекта се случва през 2008 г. в Хърватска, като инициатор на събитието е Детският театър в Дубрава и Театър Шибеник. Още с първото си издание форматът събира хиляди почитатели на изкуството, което само по себе си подсказва за предстоящата мащабност и международна известност през следващите години. Така в Хърватска се превръща в национално събитие, а по-късно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания, Белгия, Чехия и накрая България. Случването на инициативата в съответните държави се съобразява със спецификата и очакванията на съответната публика.

За първа година Нощта на театрите има своите посланици - Владимир Карамазов, Деян Донков, Юлиан Вергов, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Леонид Йовчев, Ованес Торосян.

Екипът на Dama.bg очаква с нетърпение това специално време и пространство, което ще излезе извън рамките на общоприетото, прекрачвайки собствените си правила и въвличащо ни в себе си. Ако и вие искате поне за няколко часа вашият живот да придобие друго измерение, наситено с огромна доза артистизъм, не се колебайте и се включете в Нощта!