Лентата на режисьора Стефан Командарев "Съдилището", която получи най-високото отличие от фестивала "Златната роза" за най-добър игрален филм, ще се завърти съвсем скоро по кината у нас. Премиерната дата на най-новия филм с участието на любимеца Асен Блатечки е 21 ноември.

„Искам да посветя наградата на 100-годишнината на българското кино. Бих искал да пожелая на киното ни скоро да излезе от трудната ситуация, в която е поставено. Искам кинаджийската общност да е по-сплотена и в следващите 100 години родното кино да е много, много по-успешно“, заяви режисьорът Командарев, когато разбра за наградите.

Сценарият на филма разказва една от многото човешки истории, които самия режисьор чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те, обединени от скала, наречена Съдилището. Лентата, която имаше и няколко снимачни дни в Германия, е немска копродукция. Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Освен Асен Блатечки, във филма ще видим и звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова и неповторимия Христо Мутафчиев.

След като беше представен с цели 3 прожекции на фестивала в немския град Хоф и обра овациите на публиката, стана ясно, че от края на март 2015 г. ще се завърти в над 60 немски киносалона. 

„Не сме очаквали толкова голям интерес от кината в Германия – казва режисьорът. – Фактът, че ще сме на 60 екрана, ни прави изключително щастливи. Още на предварителните прожекции там видяхме, че зрителите харесват филма. Немският ко-продуцент Александър Рис не беше на себе от радост и не спираше да повтаря как никога не е очаквал чак толкова добро посрещане от публиката и специалистите“.