На Мерилин Монро се приписват думите "Дай на една жена правилните обувки и тя ще завладее света."

Абсолютно сме съгласни с тази фраза, тъй като всички знаем как само с помощта на едни високи обувки всяка дама може да плени мъжкото сърце - от улиците на Древен Рим до тротоарите на Ню Йорк Сити, където се разхожда Кари Брадшоу.

Днес това бе доказано и от ново научно изследване, което измери мощта на токчетата. Учени от Университета на Южен Бретан, Франция, проведоха серия от експерименти, показващи, че мъжете се държат различно с жени, които носят високи обувки. В проучването участие взимат 19-годишни девойки, които носели обувки с различна височина на токовете и едновременно с това са се обръщали с молба за помощ към мъже на възраст между 25 и 50 години.

„Въпреки че представителността на изследването не е голяма, то е важно, тъй като резултатите са ясни и последователни“, поясни парижкият социолог Жан-Клод Кауфман, който не е участвал в проекта.

Резултатите, публикувани в онлайн списание "Архиви на сексуалното поведение" (Archives of Sexual Behavior), установили, че ако например някоя дама изпусне ръкавицата си на улицата, шансът мъж да я вдигне и да й я подаде е с 50% по-голям, отколкото ако е обута с друг тип обувки. 

Екипът открил още, че вероятността жена да успее да спре мъж на улицата и да му зададе въпрос, е цели два пъти по-голяма, ако самата тя е обута с високи обувки. Това важи с пълна сила и ако дама на токчета е в бар и чака мъж да я заговори. 

"Дамски обувки, които са с висок ток, оказват мощен ефект върху мъжкото поведение", казва авторът на изследването Николас Гугиен. Или иначе казано „Те правят жените по-красиви и привлекателни”.

Историята на високите обувки показва, че за първи път те са били носени от египетските месари, които са носели платформи, за да не цапат краката си с кръв. Но що се отнася до днешния символ на женственост, токчетата първоначално са се появили в Древните Гърция и Рим. Любопитен факт е, че именно в днешната италианска столица търговията с любов, която е била законна, е отдавала огромно значение на високите обувки, тъй като именно благодарение на тях клиентите разпознавали жриците на любовта.

Въпреки че обувките с висок ток са носени и при язденето на кон в Османската империя и Персия в продължение на столетия, в Западна Европа те се появили едва през 16 век. Огромната си популярност добиват през 19 и началото на 20 век.

От медицинска гледна точка високите обувки могат да причинят болки в кръста и увеличават риска от наранявания на глезена. Но когато стане дума за социалния аспект на носенето им, се оказва че тяхното въздействие върху околните, защитниците на правата на жените са твърдо против, тъй като те засилват женомразските стереотипи. Важно е да се отбележи, че в съблазняването всичко е въпрос на една игра, допълва Кауфман.