Софийската градска художествена галерия (СГХГ) е в подготовка на първата цялостна изложба на Кристо и Жан-Клод у нас. Известният художник от български произход е дал принципното си съгласие за гостуването на експозиция, която да представи цялостното творчество на тандема от 13 септември. Все още обаче предстои уточняването на сложни логистични въпроси, поради което от галерията се въздържат от повече подробности.

Изложбата ще отбележи юбилея на родения в Габрово артист, който на 13 юни навърши 80 години, както и този на вече покойната му съпруга, с която имат една рождена дата. От галерията нарекоха експозицията приятен сюрприз от страна на Кристо, който ще бъде активно ангажиран и с пространственото решение за подреждането й в залите на СГХГ. За осъществяването й посредничи племенникът на художника Владимир Явашев.

Жестът на Кристо е и финансов, казаха от галерията, тъй като българската страна не е в състояние да покрие всички разходи по гостуването на експонатите. Оттам ще се обърнат и към спонсори във връзка с логистичните разходи, които са една от причините изложба на най-известния художник от български произход да не е гостувала досега у нас.

В България има съвсем малко произведения на Христо Явашев-Кристо, останали от студентските му години, преди да емигрира във Франция и да започне да опакова сгради и природни обекти с Жан-Клод.

Източник: "Дневник"