Автомобилите, които не са със софийска регистрация, да плащат такса за влизане на територията на столицата, предложи бизнесът на кмета на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на икономически съвет в общината, пише в. "24 часа" в сряда.

"Идеята ни е за въвеждане на винетки за колите, които не са със софийска регистрация. Съотношението е 1:5 в полза на тези от други градове. Това ще реши проблема с трафика", каза Георги Ранделов, мениджър световноизвестна компания. 

"Предложението е интересно, но трябва да се обмисли", отвърна Фандъкова.

Идеята колите с различна от софийската регистрация да плащат такси при влизане в столицата не е нова и през годините неведнъж е лансирана, но така и не не приемана. Друго предложение, периодично излизащо като вариант за решаване на проблема със задръстванията, беше дори забраната на автомобили от други градове да влизат в София, а да бъдат принуждаване да паркират на буферни паркинги край града. То също остана в сферата на идеите.

Фандъкова заяви, че е възложила на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов да разработи цялостна данъчна политика на столицата, но това не означавало увеличение на налозите.

"Когато сме готови, ще ви представим идеите и ще обсъдим и това предложение", каза кметът.