Административният съд в София реши да отхвърли жалбата на автора на паметника "1300 години България" Валентин Старчев и да позволи демонтирането на монумента от центъра на града, като на негово място бъдат върнати паметните плочи на I-ви и VI-ти софийски пехотни полкове.

"От решаващо значение в случая е, че авторското право върху произведението и самото произведение принадлежат на различни лица – често срещана житейска хипотеза. Проф. Сарчев като автор на бронзовите пластики има авторско право върху тях, а Столична община като собственик на парковото пространство пред НДК има право да управлява и да се разпорежда с целия монумент, включително и с пластиките.

Отношенията между автор и собственик на произведение на архитектурата са уредени в нормата на чл.15 ал.2 от ЗАПСП, съгласно която авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби. Позовавайки се на авторското си право, жалбоподателят иска запазване на целостта на произведението и се противопоставя на всякакви промени в него. Това безспорно е право, защитено от закона, но то е противопоставимо на правото на собственика само доколкото той използва произведението по предназначението му. Правото на автора върху произведението не създава задължение за собственика на произведението да го използва и да го държи в имота си за целия срок на закрила на авторското право – докато е жив авторът и седемдесет години след смъртта му", се посочва в решението на съда. 

Освен Старчев жалба срещу премахването на творбата са подали и още няколко души, сред които председателят на сдружение „Приятели на Русия и православния свят“ и представители на „Граждански комитет Спасение 2000“ и „Б. брези“. Магистратите обаче отхвърлят и техните доводи.

"Като граждани те имат основно право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. С оспорения акт не се променя предназначението на пространството пред НДК и то запазва функцията си на паркова площ за обществено ползване – следователно не се засяга по негативен начин правото на здравословна и благоприятна околна среда на гражданите. Личното отношение на гражданите към произведенията на архитектурата и на монументалното изкуство не представлява защитено от закона право или законен интерес, поради което не може да обоснове правен интерес от оспорване на акта", пише в съдебното решение.

Жалбите на гражданите и сдруженията освен че са неоснователни, са и невалидни, тъй като "дължимата държавна такса за разглеждането им не е заплатена в указания от съда срок и до настоящия момент включително".

OFFNews припомня, че борбата за премахването на паметника "1300 години България" и връщането на паметните плочи на бойците от I-ви и VI-ти пехотен полк в София, които са загинали в Балканските войни и Първата световна война, се развива от години наред. 

Мемориалът на героите от двата пехотни полка, който е известен още като Паметник на знайния воин, е издигнат през 1934 г. и е бил открит лично от Цар Борис ІІІ.

Той е представлявал 3 високи стени с имената на над 3000 загинали българки войници от София и областта, които образували буквата П, а в средата на стените имало лъв с картата на Санстефанска България, който и до днес се пази във Военноисторическия музей.

През Втората световна война бомба събаря едната стена, а през 1979 година и останалото от паметника е демонтирано, за да може на негово място да бъде построен монументът "1300 години България", който бил издигнат за рекордно кратките осем месеца, и имал за цел да увенчае откриването на НДК в края на март 1981 г. за XII конгрес на БКП.

След демонтирането си Паметникът на знайния воин трябвало да бъде преместен, но това така и не се случило и плочите на загиналите българи останали забравени от обществото в продължение на десетилетия.

След 1989 г. все по-често започва да се поставя въпросът за естетическите качества и символиката, която носи паметникът "1300 години България". Столичани започнаха да наричат бетонната конструкция с иронични имена, а в обществото се наложи идеята за демонтирането на паметника и преместването му далеч от центъра на града.

Едва през последните години Столична общината започна активно да търси решение за рушащия се паметник "1300 години България". Беше направен конкурс с идеи за реновиране на пространството пред НДК, но нито един от предложените проекти не се хареса на столичани и така и не се излъчи победител.

През 2014 г. инициативен комитет предложи идеята на мястото на сегашния бетонен монумент да бъде възстановен Паметникът на знайния воин, който се е намирал там преди него. В Столична община беше внесена и подписка в защита на идеята.

А през август 2014 г. общината организира допитване до софиянци как да изглежда мястото на паметника “1300 години България“. Като резултат се наложи именно идеята да бъде възстановен военният паметник, което беше подкрепено и от Министерството на отбраната.

Така се стигна до сегашния идеен проект, който бе представен от Столична община и, който ще изглежда така:

Източник: offnews