Когато страдаме от лошо настроение, често търсим спасение в храната. И избираме храни, които изкуствено повишават нивото на химическите вещества, поддържащи мозъчните функции и здравето на нервната система.

Храна и емоции: не преяждай, а преживей!

Има ли смисъл да обясняваме, какво представлява стресовото преяждане: съвременните хора живеят в среда изобилстваща от работа, проблеми в дома, университета и в офиса, това е едно забързано ежедневие и враждебно настроени колеги. Насладата от храната е онзи кратък миг, когато проблемите ни отстъпват на заден план. Често в края на работния ден, в главите ни има само една мисъл: да стигнем до вкъщи, да отворим кутия сладолед и да се възнаградим за поредния ден, в който оцеляхме.

За съжаление, проблемът е в илюзията, че храната ни помага да свалим стреса: неприятните емоции от „живота” и приятните емоции от храната са две напълно различни неща.

Не можеш да преглътнеш обидата с поредното парче пица, а само с помощта на конструктивен разговор с човека, който те е обидил. С обидата ни помагат да се справим… контролирани действия с разрушителен характер. От терапевтична гледна точка можем да изпуснем парата, като разкъсаме с ръце вестник, целим със стрелички по дартс и дори чупене на съдове (желателно ненужни чинии и купи). Или доказани от опита на хиляди стресирани хора занимания с фитнес и секс.

Ако причина за стреса е чувството на самота, то най-добрият лек от това е общуването. Ако сте тъжни, че никой не ви е звъннал да се видите на по кафе, поемете инициативата в свои ръце и съберете старата компания. От скуката помага не яденето на торта в горда самота, а някое интересно и увлекателно хоби.

А ако сте се стресирали от внезапно изсипалата ви се работа на главата след лятната почивка, то съвета ни е да се научите да релаксирате качествено в домашни условия. За целта може да си направите ароматерапия или обикновена гореща вана с етерични масла с аромат на лавандула, лимон или розмарин, които ще ви накарат да се чувствате по-добре. А ако ви остане време за СПА-процедури или курс масажи, то ефекта ще бъде на лице още същия ден.

Как го възприема организма ни?

Какво става с организма ни, когато се опитваме чрез храната да приглушим неприятна ситуация? Много просто – ние един вид се „пристрастяваме” към този начин за борба с негативните емоции и лошото настроение.

Известно е, че когато злоупотребяваме с вредни храни, го правим мащабно, а не с малки лъжички веднъж месечно. Като правило в оборот влизат стоки за бързо хранене, захарни изделия, висококалорични продукти. Веществата, които се съдържат в тях, стимулират отделянето на хормоните на удоволствието в мозъка – допамин, тироксин, гама-аминомаслена киселина, серотонин или ендорфин, което води до повишение на концентрацията им и по-продължителното им действие.

Серотонинът се образува в продълговатия мозък, червата и бронхите. Има силна зависимост между отделянето на този хормон и доброто настроение. Отделя се след консумацията на сладки неща – торти, пасти, бонбони, тестени изделия. Колкото повече серотонин попада в кръвта, толкова по-радостни ще се чувствате. Нивата на допамин в мозъчните центрове са отговорни за усещанията ни на удоволствие, еуфория и релаксация. За да повишим нивата на допамина, ние се тъпчем с мазни и солени продукти (салам, мазни меса, чипс, пикантни храни).

Приемът на такива храни не позволява на мозъка да се бори със стреса, а само влошава нещата. Колкото по-зле се чувствате, толкова повече желаете тези вредни храни, от което изпадате в бездна, пълна с негатив, от която си мислите, че има само един начин да се измъкнете. И така попадате в един затворен кръг.

Резултатът – сериозен физически и психически дисбаланс, като правило съпроводен от наднормено тегло, ревматични заболявания, дистрофично разстройство.

Съчетанието на тези вкусове не съществува в природата, но изкуствено създадени чрез съвременните технологии, ние започваме да купуваме все повече продукти, които разрушават тялото и мозъка ни, а рекламите ни карат да вярваме, че тези стоки ще ни направят щастливи.

Ще се наложи доста да поработим над това, да се научим правилно да заглушаваме стреса. Като начало трябва да поработим над „зависимостта си” от храните, които ни доставят нездравословно удоволствие. Те не са безобидни източници на радост, а най-големите врагове на съвременното стресирано общество.