Вече ви разказахме каква наслада за градския човек е селският туризъм. Спокойствието и тишината ви очакват! Но това далеч не означава, че ще скучаете! Дори напротив! Селският туризъм ви примамва с очарованието на своя бит, традиции и многовековна история. Без съмнение ще се омаете от духа, който е запазен през вековете! Потапяйки се в дебрите на историята, туристическата разходка е гарантирана! 
 
Село Арбанаси е едно то най-живописните стари селища в страната. То е разположено в Северна България на едноименното скалисто плато, в близост до старата българска столица Велико Търново.  Монументалната и неповторимата възрожденска архитектура датират от 16-17 век. Къщите-крепости впечатляват с високите си каменни огради, които контрастират с китните дворове и неповторимия уют. Типично за възрожденските сгради - таваните, вратите, прозорците и мебелите впечатляват с прекрасните си дърворезби и гипсоелементи. В селото има 5 църкви  и 2 манастира. Църквата „Рождество Христово ” е най-стара от всички. Освен това е и с най-живописна декорация. Най-малка пък е църквата „Свети Атанас”. 
 
 
Историята на Арбанаси е богата. Село Арбанаси е родният дом на прочутия български светец, писател и духовник – Софроний Врачански.  При посещение на селото няма как да скучаете. Всяка от 80-те къщи е запазенаи се откроява със свои типични черти. Най-интересните къщи-музеи са Хаджиилиевата и Костанцалиевата. 
Арбанаси разполага с невероятен изглед към хълмовете Царевец и Трапезица. 
 
 
В близост до оазиса на спокойствието – Арбанаси, се намира и Преображенският манастир. При първото си посещение на това чудесно място, ми се прииска да бъда художник, за да увековеча това прекрасно кътче. Манастирът е разположен в подножието на отвесни скали, а при строежа му е участвал Кольо Фичето. Красивата рисунка „Колелото на живота”, както и олтара на храма, са сътворени от известния майстор Захари Зограф. Посещавайки това духовно място, човек се изпълва с нови сили и енергия. 
 
 
С неповторимата си природа, интересната възрожденска архитектура и прекрасни условия за туризъм, Арбанаси е истинско райско кътче за своите посетители. Село Арбанаси е обявено за архитектурен резерват и е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Оферти за изгодни почивки в китното българско селце може да намерите тук.