Рапунцел забременява от своя принц, Злата кралица не е мащеха на Снежанка, а нейна биологична майка, лошите сестри на Пепеляшка режат пръстите си, за да обуят стъклената пантофка... Не, това не е част от сценария на нов хорър филм, а самата истина за оригиналния вариант на известните и любими приказки от детството ни на Братя Грим.

За първи път читателите ще имат възможността да ги прочетат, благодарение на професор Джак Зайпс, който събира и превежда първата официална версия на Грим. Едва ли, когато като деца сме се запознавали с творчеството на двамата братя Якоб и Вилхелм Грим, сме предполагали колко зловещите и кървави сцени има в любимите ни приказки. Но какво се оказва всъщност - предбрачен секс, насилие над деца, антисемизъм, кръвосмешение и проклети майки изобилстват в известните ни разкази.

Известен факт е, че първите публикувани творби на Братя Грим излизат през 1812 година. Най-известното издание обаче е от 1857 година.

Версията на Зайпс съдържа оригиналните 156 истории, които представят познатите ни разкази за Пепеляшка, Снежанка, Хензел и Гретел, както и някои по-малко известни. Благодарение на неговата адаптация, откриваме с изненада, че мащехите на Снежанка и Хензел и Гретел всъщност са техните биологични майки. Така излиза, че собствената майка на Снежанка нарежда на ловеца да убие дъщеря й и да донесе дробовете й като доказателство, че е мъртва. Дългокоската Рапунцел пък с изненада открива, че дрехите й започват да отесняват след една нощ, прекарана с привлекателния принц в двореца. В по-неизвестна история, чието действие се развива в месарница, няколко деца умират... В приказката за "Шестте лебеда" злата свекърва е изгорена на клада, а в "Евреинът в храстите" главният герой щастливо измъчва евреин, принуждавайки го да танцува в храст, обсипан с тръни. В "Пъстрокожка" пък, царят, чиято жена се споминала, решил да се ожени за дъщеря си, понеже не могъл да намери по-красива от нея.

Пред вестник Гардиън, Джак Зайпс споделя, че все пак приказките на Братя Грим са подходящи за деца, но и за възрастни. Самите родители трябва да преценят коя част от историите да разкажат на децата си и коя да оставят само за себе си.