Не се опитвай да разбереш живота. Живей го! Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в нея. Тогава ще познаеш - и това познание ще дойде от твоя опит. Това знаене няма да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкова повече ще осъзнаваш, че остава още много повече за узнаване.

Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем означава да направиш погрешна стъпка. Той е мистерия, която трябва да се живее, да се обича, да се изпита.

Всъщност ум, който винаги се стреми към обяснения, е един уплашен ум. Заради големия си страх той иска всичко да бъде обяснено. Когато му се обясни, той се чувства на позната територия; познава географията, вече може да се движи с карта, ръководство и програма.

Но животът не е такъв и никаква карта не е възможна, защото животът непрестанно се променя. Той е Сега, във всеки един момент. Няма нищо старо под слънцето, казвам ви го - всичко е ново. Животът е огромен динамизъм, абсолютно движение. Само промяната е постоянна, само промяната никога не се променя.

Пътят на сърцето е път на смелостта. Той означава да живееш в несигурност, да живееш в любов, и да се уповаваш; той означава да навлезеш в непознатото. Той означава да оставиш миналото и да позволиш на бъдещето да бъде. Смелостта означава да се движиш по опасни пътища. Животът е опасен и само страхливците могат да избегнат опасността – но тогава те вече са умрели. Този, който е жив, истински жив, интензивно жив, винаги ще навлиза в непознатото. Там има опасност, но той ще поеме риска. Сърцето винаги е готово да поеме риска, сърцето е хазартен играч. Главата е бизнесмен. Главата винаги пресмята – тя е хитра. Сърцето не пресмята.

Смелостта е движение в неизвестното и извън зависимостта от всички страхове.

Смелостта - това не е безстрашие. Безстрашието се случва, когато ставате все по-смел и по-смел. Това е върховното изживяване на смелостта – безстрашието е смелостта, която става абсолютна. Но в началото разликата между страхливеца и смелчагата не е толкова голяма. Единствената разлика е в това, че страхливецът слуша своите страхове и ги следва, а смелчагата ги оставя настрана и се движи напред. Смелчагата отива в неизвестното, независимо от всичките си страхове – куражът е любовна афера с непознатото.

Автор: Ошо