За любителите на нови вкусове и нестандартни комбинации екипът на Dama.bg подбра още няколко интересни екзотични ястия, които си струва да опитате още днес.

Свинско месо със зеленчуци по тайландски

Подготовка: 25 минути
Приготвяне: 35-40 минути

Необходими продукти:
150 г свинско месо
5-6 листа китайско зеле
1 стрък целина
1 стрък пресен лук
100 г спанак
1 кубче зеленчуков бульон
1 с.л. соев сос
1 с.л. чили сос със счукани 3 скилидки чесън
1 щипка захар
1 щипка сол
Олио за пържене

• Нарежете свинското месо на малки късчета и ги запържете в олиото за 10-ина минути.
• Нарежете зелето, целината, лука и спанака.
• Разтворете кубчето бульон в чаша топла вода и го прибавете към месото. Добавете зеленчуците да се задушат с месото и бульона за около 30 минути. Подправете със соевия сос, чили соса, захарта и солта.

Риба по бенгалски

Подготовка: 10 минути
Приготвяне: 1 час и 15 минути

Необходими продукти:
1 риба треска (около 1 кг)
800 мл айрян
80 г краве масло
1-2 с.л. сок от лимон
1/3 ч.л. къри
Ким, сладък червен пипер, черен пипер и сол на вкус

• Разделете рибата на две части по гръбнака, подсушете я (с кухненска хартия), намажете я с кърито и залейте с айряна. Затоплете така овкусената риба за 2-3 минути в умерено загрята фурна, за да може рибата да поеме кърито и айряна. След това я оставете на топло за 30-ина минути.
• Отделете рибата от получения сос през гевгир, поръсете я с лимоновия сок и всички подправки, след което задушете с маслото за 15 минути в тиган.
• Сложете рибата в чиния и я полейте със соса от задушаването.
• За гарнитура може да добавите сварен ориз и сурови зеленчуци.

Зеленчукова темпура по японски

Подготовка: 30 минути
Приготвяне:15 минути

Необходими продукти:
2 тиквички
½ патладжан
1 голям морков
1 глава лук
1 яйце
100 мл леденостудена вода
1 ч.ч. брашно
200 г морска сол
1 лимон на резенчета
8 с.л. японски соев сос (може и обикновен)
Олио за пържене
Черен пипер и сол на вкус

• Нарежете тиквичките, патладжана и моркова на пръчици (около 10 см дължина и 3 мм ширина). Поставете ги в гевгир, поръсете със сол и разбъркайте. Оставете ги за около 30 минути, след което ги измийте под студена течаща вода. Отцедете ги добре.
• Срежете лука на две и след това го нарежете на полумесеци. С ръка разделете слоевете. Добавете лука към зеленчуците, посолете и подправете с черен пипер. Разбъркайте добре.
• Разбийте яйцето с леденостудената вода. Добавете брашното и разбийте. Пригответе тестото непосредствено преди пърженето. Добавете зеленчуците към полученото тесто. Разбъркайте добре.
• Напълнете дълбок тиган (най-добре е да използвате уок тиган, ако разполагате с такъв) до половината с олио и го загрейте до 180 градуса. Сипвайте по 1 препълнена супена лъжица от сместа и пържете по около 3 минути до получаване на златистокафяв цвят. Готовите хапки изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Полезен съвет: Темпурата представлява класическо японско ястие от панирани зеленчуци. Сервирайте всяка порция с резенчета лимон, малко морска сол и малка купичка с японски соев сос.