Продължаваме с апетитните рецепти, които ще ви накарат да си оближете пръстите!

Кралска пилешка салата с препечени бадеми

Това е едно лесно ястие, достойно за кралица. Буквално.
Традиционна английска рецепта за пилешка салата, която е създадена специално в чест на коронясването на кралица Елизабет II. Традицията повелява в тази салата да бъдат използвани стафиди или касис, но вие може да опитате и с грозде или дори сушени боровинки. За да спестите време използвайте пиле на скара.


Време за приготвяне: 50 минути

Необходими продукти:

2 обезкостени пилешки гърди без кожа
½ чаша майонеза
1 с.л. сметана (може да ползвате и мляко)
1-2 с.л. сладко от кайсии (на вкус)
1 ч.л. лимонов сок
½ ч.л. пресен настърган джинджифил
1 ч.л. изсушено къри на прах
¼ ч.л. сол
¼ ч.л. изсушен черен пипер
1 с.л. пресен нарязан магданоз
¼ чаша препечени бадеми
хляб или маруля, които да сервирате със салатата
олио

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тавичка с олио. Овкусете пилето със сол и черен пипер и го поставете в тавата. Покрийте го с фолио. Пече се около 30 минути, като през последните 10 фолиото се маха.
Щом пилето се изпече, го прехвърлете в чиния и го оставете да престои за около 5 минути. Когато изстине, го нарежете на кубчета и го оставете в хладилника за 5-10 минути. През това време в голяма купа смесете майонезата, сметаната, конфитюра, лимоновия сок, джинджифила, кърито, солта и черния пипер. Разбъркайте. Добавете магданоза и бадемите. Когато пилето се охлади, го залейте с получената смес. Сервирайте с хляб за сандвичи или маруля.

 

Пилешки кюфтенца с ананас и пюре от карфиол

Да направите вкусна и едновременно с това здравословна вечеря на деца или по-злояди хора е истинско предизвикателство. Нека ви помогнем.

Тези домашно приготвени кюфтенца са направени от пилешки гърди и потопени в сладък пикантен сос от ананас, който цялото семейство ще обикне. Те се сервират върху пюре от карфиол, подправено с печен чесън и червен пипер на люспи, заедно с прясно сварени броколи.


Време за приготвяне: 55 минути

Необходими продукти:

За пилешките кюфтета с ананас:
450 гр пилешки гърди
2 с.л. зехтин
½ чаша галета
½ чаша прясно настърган пармезан
1 ч.л. пресен смлян джинджифил
1 ч.л. пресен чесън, смлян
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

За соса от ананас:
1 чаша ананас от консерва
3 с.л. ябълков или червен винен оцет
2 с.л. соев сос
¼ чаша пресен портокалов сок

За пюрето от карфиол:
1 голяма глава карфиол, нарязана
½ чаша зеленчуков бульон
100 гр крема сирене
1 с.л. несолено масло
4 скилидки печен чесън
¼ ч.л. счукан червен пипер на люспи
1 ч.л. сушени италиански билки
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса и поставете лист хартия за печене. В голяма купа смесете всички съставки за кюфтетата и ги разбъркайте добре. От сместа оформете кюфтенца и ги поставете върху листа за печене. Пекат се 25 минути. Междувременно в голяма тенджера сложете нарязания на ситно карфиол и зеленчуковия бульон. Оставете да къкри на котлона за около 10 минути.
С подходящ домакински уред смачкайте карфиола, добавете крема сиренето, маслото, чесъна и подправките, после разбъркайте добре. Покрийте с алуминиево фолио, за да се затопли.

В тиган на средна температура добавете всички съставки за соса от ананас и разбъркайте добре. Оставете соса на леко загрят котлон да къкри. Добавете сварените кюфтета и внимателно ги залейте с него. Сложете пюрето и кюфтетата в отделни чинии и сервирайте докато са топли, заедно с пресните задушени броколи или други зелени зеленчуци.

 

Печени ребра с червено винo

Няма нищо по-приятно от миризмата на печени ребра. Ароматът на вино, билки, чесън, лук и телешко се разнася из цялата къща и ви прави нетърпеливи, докато минутите до вечеря минават все по-бавно.


Време за подготовка: 25 минути; Време за готвене: 3 ч

Необходими продукти:

1 кг ребра
2 с.л. екстра върджин зехтин
сол и пипер
2 стръка целина, нарязани на ситно
2 средни жълти глави лук, нарязани на ситно
3 моркова, обелени и нарязани
2 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
1-1/2 чаши червено вино
10 стръка прясна мащерка
3 стръка пресен розмарин
шепа пресен магданоз
6 скилидни чесън, смлян на ситно
2 сушени дафинови листа
3 чаши телешки бульон

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Овкусете ребрата със сол и черен пипер. Изсипете зехтина в подходящ съд, а след като се сгорещи добавете ребрата. Отделете около 3-4 минути на всяка страна. Прехвърлете ребрата в чиния и ги оставете настрана. Сложете целината, лука и морковите в тенджера или друг съд по избор, разбъркайте и оставете на котлона за 7-10 минути, докато омекнат и добият кафяв цвят.

Добавете брашното и доматеното пюре, разбъркайте и полейте зеленчуците със сместа, оставете за 1-2 минути. Прибавете червеното вино и ребрата обратно в тенджерата, разбъркайте и оставете да заври. Намелете температурата и оставете ястието за 15-20 минути, докато виното намелее на половина.

Добавете всички билки, чесъна и телешкия бульон, след което разбъркайте добре. Уверете се, че ребрата са попили соса, оставете да заври, покрийте и поставете във фурната. Пече се около час и половина, два, докато ребрата се отделят от костта. Извадете ги от фурната и ги оставете настрани за около 10 минутки, след което сервирайте.

 

Пиле с кашу и броколи на тиган

Няма нищо по-хубаво от това, когато приключиш с вечерята и погледнеш към мивката да установиш, че имаш само една тенджера или тиган за миене.

Когато вечерята включва само тиган, нищо не би ви извинило дори само да обмисляте готова храна като вариант. Особено когато яденето ще ви отнеме само 25 минути.


Време за приготвяне: 25 минути

Необходими продукти:

450 гр пилешки гръди или бутчета, без кожа, нарязани на кубчета
сол и черен пипер
1-1/2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. екстра върджин зехтин
1 голяма скилидка чесън, смлян
1 ч.л. настърган джинджифил
3 чаши броколи
½ чаша кашу
½ чаша пилешки бульон
2 с.л. фъстъчено масло
2 с.л. соев сос
червен пипер на люспи
задушен бял ориз, за гарнитура при сервиране

Начин на приготвяне:

Овкусете пилешки кубчета със сол и черен пипер, след което ги сложете в голяма купа, заедно с 1 с.л. царевично нишесте. В голям тиган на средно висока температура загрейте зехтина. След като се сгорещи, добавете чесъна, джинджифила и пилето. Разстелете кубчетата, така се да се получи равна повърхност и оставете за 3-4 минути, докато добият златисто-кафяв цвят. След това обърнете всяко парче и оставете за още 3 минути и от другата страна. Прибавете броколите и кашуто в тигана, заедно с пилето. Оставете за 5 минути, докато омекнат.

Междувременно в малка купа сложете останалото нишесте, пилешкия бульон, фъстъченото масло, соевия сос и червения пипер.
След като броколите омекнат, изсипете сместа в тигана, оставете да къкри, докато пилето се покрие със соса, след което изключете котлона и сервирайте със сварения ориз.

Не пропускайте всички интересни рецепти на Dama.bg