Коледен сладкиш със сушени плодове

Необходими продукти:
За масленото тесто:
300 грама брашно
150 грама краве масло
2-3 с.л. леденостудена вода

За плънката:
100 грама сушени кайсии
100 грама сушени сини сливи
100 грама стафиди
100 грама орехи
2 с.л. мед
1 с.л. ром
2 ванилии
2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява в дълбок съд и се прибавя маслото, нарязно на малки парченца. Ако разполагате с кухненски робот, може да го забъркате в него. Започва да се бърка, докато не се получи ронливо тесто, като постепенно се прибавят и лъжиците вода, за да се получи гладко тесто. 

Така полученото тесто се омесва леко и се оформя на топка. Заделя се и едно малко топче, което се използва за украса върху сладкиша. Увива се в прозрачно фолио и се поставя за около половин час в хладилника.

В отделен съд се слагат всички плодове – кайсиите, сините сливи, стафидите и орехите. Добавят се и медът, като по желание може да добавите и няколко лъжици пудра захар. Объркват се хубаво и се добавя есенцията ром, ванилиите и канелата.

В по-малка тавичка се разстила хубаво тестото – както по дъното, така и отстрани по стените на тавичката. С помощта на вилица се надупчва масленото тесто. Разбърканите плодове се изсипват и се разпределят равномерно върху тестото. Малкото топче се прави на трохи , с които се поръсва сладкишът. Пече се на умерена фурна. По желание може да се сервира топъл и с топка сладолед.

Ванилени подкови

Необходими продукти:
250 грама брашно
200 грама краве масло
100 грама смлени орехи
70 грама пудра захар
1 щипка сол

За поръсване:
2 пакетчета ванилена захар и пудра захар за поръсване или 125 грама краве масло и 100 грама филирани бадеми

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и към него се добавя маслото, наразяно на малки парченца, смлените орехи, солта и пудрата захар. Разбърква се добре и се оставя за половин час в хладилника. След това се разделя на пръчици – дебели един пръст и с дължина около 4-5 сантиметра.

Нареждат се на хартия за печене и се слагат в предварително загрята на 150 градуса фурна (с вентилатор) за 20 минути. След като са изпечени, се оставят за малко да изстинат, след което се поръсват със смесените пудра захар и ванилена захар. Ако искате да украсите подковите с бадеми, докато са все още са топли ги намажете с маслото, след което поръсете и ядките.

Щолен

Необходими продукти:
200 грама нуга (лешникова)
500 грама брашно
1 пакетче бакпулвер
100 грама филирани бадеми
1 ч.л. разтворимо кафе
2 яйца
100 грама захар
1 пакетче ванилена захар
250 грама краве масло
250 грама нискомаслена извара
1 щипка сол
2 с.л. ликьор Амарето
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Нугата се оставя в хладилника. В дълбок съд се слагат постепенно пресятото брашно, бакпулвера, филираните бадеми, разтворимото кафе, яйцата, захарта, ванилената захар, изварата, щипката сол, бакпулвер и 175 грама от маслото. Разбиват се добре с помощта на миксер, докато се получи гладко тесто. Разточва се тесто на квадрат с размери около 40 х 40 сантиметра. Добавя се ликьора и нарязаната на парчета нуга и се загъва, докато се получи форма на хляб. Пече се за около 40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

В сгорещен тиган без мазнина се слагат бадемите, докато получат златисто кафяв цвят. Останалото масло се разтопява и с него се намазва вече готовия щолен (докато все още е горещ). Поръсва се с бадемите и пудрата захар и се оставя на хладно.

Коледен сладкиш с конфитюр

Необходими продукти:
За тестото:
125 грама краве масло
150 грама захар
3 жълтъка
200 грама брашно

За топинга:
1 бурканче конфитюр (боровинки, горски плодове, касис, сливи)
3 белтъка
150 грама захар
150 грама лешници
100 грама млечен настърган шоколад

Начин на приготвяне:
Маслото, жълтъците и захарта се разбиват хубаво с помощта на миксер, докато се получи пухкава и мека смес. В тава се поставя готварска хартия, върху която се изсипва тестото. Отгоре се намазва равномерно с конфитюра. Белтъците се разбиват на сняг отново с помощта на миксер и към тях се добавя захарта, смлените лещници и настъргания шоколад. Пече се за 20-30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.