Това е времето на приключване на подготовката на стаята на бебето и на куфара в случай на раждане. Също така е време да се забави темпото, да се вземе отпуск по майчинство и да се насладите на последните няколко седмици в компанията на корема.


Развитие на плода

Детето вижда светлината през стените на матката, чува какво се случва навън, а вие се движите с по-голяма трудност. Когато се движи, плодът може да образува различни движения с краката, а като го милвате може да отговори с леко докосване по корема. То вече може да е в правилната позиция за раждане, но и в седнало положение (с краката надолу). Има още време, за де се обърне и да се роди по естествен път. В 35-тата седмица тежи около 2 килограма и е около 44 сантиметра.

Какво се случва с жената?


Матката се увеличава значително и изтласква диафрагмата по-високо. Това може да доведе до трудно дишане, особено когато се направи усилие за вдишване или за сън. Маточните контракции могат да се проявят: това е често разстройство и не бива да ви притеснява. Те са с кратка продължителност и са причинени от разтягането на матката: причинено от движението и растежа на плода. Те може да са подготовка за раждането. За успокояване на дискомфорта от тях можете да вземете топла вана - легнете и се отпуснете като дишате дълбоко. Ако контракциите са интензивни и редовни се свържете с лекар.

Осмият месец приключва в 35-та седмица.