Знаете ли, че определени хранителни вещества, могат да ви помогнат да спите по-добре през нощта и да бъдете по-продуктивни и енергични по време на работния ден? Емоционални проблеми като стрес и тревожност може да ви попречат да спите спокойно, дори може да стигнете до по-високи нива на безсъние. За да се избегне това, помислете за добавяне на някои вкусни храни, богати на тези седем основни хранителни вещества.

1. Магнезий

Магнезият съдържа множество релаксиращи свойства, които могат да ви помогнат да заспите много по-бързо и лесно. Магнезият намалява тревожността, облекчава главоболието, намалява високото кръвно налягане и може дори да се облекчи предменструалния синдром. Един милиграм магнезий може да ви помогне да спите спокойно, но не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате някаква добавка. Храните, богати на магнезий, са семена, ядки, моркови, сладки картофи, листни зеленчуци, риба, пълнозърнести храни, тъмен шоколад, киви и банани.

2. Калций

Калцият помага за намаляване на кръвното налягане и спомага за добър сън през нощта. Помислете за богати на калций храни като семена, ядки, плодове, сушени плодове, кисело мляко, краставици, сладки картофи, домати, авокадо, листни зеленчуци, целина, овес, и риба.

3. Витамин Б6

Едно от най-важните хранителни вещества за по-спокоен сън определено витамин B6. Той помага в борбата със стреса и спомага да отпуснете нервната си система. Някои от най-добрите източници на витамин В6 са банани, кисело мляко, кашу, фъстъчено масло, бадеми, авокадо, риба, домати, спанак, сладки картофи, морски водорасли, овес и яйца.

4. Вкусни храни, приготвени с помощта на блендер

Когато става дума за вкусни и полезни храни, те могат да се приготвят с помощта на блендер, приготвянето им е бързо и лесно и не изисква специални готварски умения. Тези шейкове са не само вкусни, но и много здравословни. Опитайте комбинации от различни плодове, зеленчуци и подправки.

5. Омега 3 мастни киселини

Може би сте чували за многото ползи за здравето на омега-3 мастните киселини. Те ви помагат да се преборите със стреса, да се отпуснете и да имате по-добър сън. Чиа семена, тиквени семки, конопени, орехи, камбала, сьомга, лен и яйца са едни от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини.

6. Протеини

Протеинът е богат на аминокиселини и намалява стреса, благодарение на хормона кортизол подобрява и качеството на съня. Постно месо, спирулина, яйца, боб, овес, семена, ядки, киноа, обезмаслено кисело мляко и кефир, листни зеленчуци, морски дарове и суроватъчен протеин са сред най-добрите източници на протеин.

7. Желязо

Желязото е от жизненоважно значение за здравето и се съдържа във всяка човешка клетка, главно свързано с протеините, образуващи носещата кислород молекула на хемоглобина. Човешкото тяло съдържа около 4 грама желязо. То служи като ядро на молекулата на хемоглобина. Червените кръвни клетки поемат кислорода от белите дробове и го разпространяват до тъканите в тялото. При липса на желязо, организмът ще произвежда по-малко хемоглобин и следователно по-малко кислород за доставяне до тъканите.
Желязото е важна съставка и на миоглобина. Той също е кислородоносеща молекула, която разпределя кислород към клетките в мускулите, особено скелетните мускули и тези на сърцето.