"Осъзнатото родителство" е една сравнително нова концепция, активна позиция, чиято цел е цялостно изучаване на изкуството да бъдем пълноценни родители, да се стремим да разберем нуждите на детето.

Съвременните родители наистина трябва да бъдат по-умни, по-внимателни, по-образовани... Има твърде много проблеми, пред които са изправени и твърде много изисквания, отправени към тях в съвременния свят. Преди около двадесет или тридесет години, схемата за възпитание и образование беше предварително определена и не се обсъждаше: стегнато повиване, хранене на определен час, имунизации, детска градина, училище. Лечението и препоръките на лекарите се изпълняваха безусловно и не се подлагаха на съмнение.

Но след това ни помете лавината от информация и всичко се обърна с главата надолу. Всички изведнъж станаха "експерти", особено що се отнася до ваксините и това дали трябва да пращаме децата си на детска градина. Всеки симптом вече може да се провери в интернет и с едно докосване на бутона да поставим диагноза на себе си или на членовете от семейството си.

В множеството от мненията, разбира се, има зрънце истина, но дори най-добрите професионалисти в областта не винаги имат единно мнение по даден въпрос. Например относно кърменето. Какво ще стане, ако Световната здравна организация препоръчва кърмене до шест месечна възраст, а нашият педиатър ни съветва "давайте ябълка" на четиримесечното бебе? Докторът предписва антибиотици, а всички наоколо крещят "Само хомеопатия"?

Попадайки в бездната на информация, вие със сигурност ще намерите най-малко две противоречиви становища по даден въпрос, понякога подкрепени от неопитни читатели, с доста убедителни аргументи. Но проблемът се свежда до това, че понякога информацията отрича друга информация, а съмнението ви идва в повече.

„Ние, превръщайки се в осъзнати родители, спряхме да ваксинираме децата си” – бе мнението на една възрастна, видимо интелигентна жена, което ми попадна веднъж. 

От една страна, съвременната медицина се движи напред с огромни крачки, но от друга - много хора днес търсят естественото, което отхвърля всякакви медикаментозни интервенции (ултразвукови изследвания, безболезнено раждане, ваксиниране и лекарства).

Трябва да се разбере, че отговорността няма нищо общо с отхвърлянето на съвременната медицина и да отидете в гората, където да се лекувате с живовляк.

"Осъзнатостта" - не е равна на "невежество".

А как да стане това?

Оказва се, че задачата на съвременният родител на първо място е да намери компетентен лекар, но на второ - сам да има базисни познания, да знае всяка новост и информация за най-често срещаните болести, да чете непрекъснато и всичко това в името на собственото си дете. Ето това е съзнателният родител.

Но ето какъв е коментарът на специалиста:

Александър Дечко, педиатър, лекар първа категория, директор на компания "Добрият доктор".

"Според мен проблемът с така нареченото "отговорно и осъзнато родителство", е поредната измислена и изкуствена мода, която няма нищо общо с родителството или с осъзнаването му като такова. Тези тенденции, имам предвид отрицанието на всичко официално – медицина и образование – възникват със завидно постоянство и паралелно на поредната икономическа криза.

Мисля, че това се дължи на факта, че се натрупва негативизъм, насочен срещу държавните институции, които не могат да отговорят напълно на всички нужди в областта на здравеопазването и в образованието, дали поради икономически затруднения или поради своята инерция, оставайки доста консервативни. Така, всичко води до това обществото да търси други алтернативи.

Проблемът е, че всички тези експерименти, които като правило се прилагат върху децата и за чиито последици никой не поема отговорност, могат да доведат до "нововъведения", свързани с отричането на ваксините.

Кой каза, че родителите, които нямат медицинско образование са добре запознати с темата за ваксините? Въпреки това държава и общество им дава право да са съгласни или не. В случай на усложнения се наказват лекарите. Аз не познавам случай, в който да е причинена вреда на детето, поради неизпълнение препоръките на лекаря и да са наказани родителите.

По мое мнение понятието "осъзнато родителство" е изкуствено. Аз не го виждам като осъзнат компонент, компонент минал през ума. Какво може да разбира инженерът от ваксини? Ако ви се повреди телевизорът ви, отивате на специалист за ремонт на телевизори, нали така? Но в областта на здравеопазването и образованието, по някаква причина, всеки се счита за професионалист.

Не отивайте твърде далеч, отричайки всичко, което предлага официалната медицина. Да, всеки родител може да допълни това, което смята, че е необходимо за детето си по отношение на неговите предпочитания и особености, но да се отрича напълно всичко, което може да ни даде официалната медицина, е огромна грешка."

А какво е вашето мнение, родители?