Повод за веселие, ритуал за прогонване на злото и истински символ на българщината, кукерите са една древна традиция, прочула се във всяко кътче на България. Според обичаят, кукерите се появяват на Сирни Заговезни, приветствайки пролетта и молейки за благополучие, плодородие и здраве. Всъщност, това са карнавални мъжки фигури, които най-често се маскират като зверове или някои характерни персонажи – цар, бирник, булка, дядо, баба. Смята се, че чрез танците си, те прогонват злите сили и студа.

 


Кукерските игри са особено популярни в Източна България и по точно в град Ямбол, където по това време всичко става някак по-магично. Фестивалът Кукерландия трябва да се изживее, той не може да се опише с думи. В тези дни хората стават свидетели на истинско вълшебство – смесица от звуци, цветове, светлини, древни обичаи и интересни традиции, красиви и страшни маски, коя от коя по-сложно измайсторени. Навсякъде се чуват викове, тътени на камбани, звънци, глъч...
 


По традиция, кукерски групи от различни краища на страна, освен ямболските, идват, за да участват в най-различни състезания – за най-атрактивни костюми, най-страшна маска, най-красиви танци и т.н. Днес Кукерландия вече е факт. Всеки, който желае, може да посети Кукерград, където ще види 14-те 3-метрови кукерски маски, символ на фестивала. Официалният старт на Кукерландия ще бъде на 7-ми март и заедно с много шум, заря и тъпани, хората ще станат свидетели на нещо незабравимо!


Поставянето на началото на тази традиция по българските земи е свързано с траките и с празненствата им по време на дните на бог Дионисий. Кукерите бележат края на зимата и началото на пролетта.