Храната има огромно значение върху резултатите, които ще постигнете във фитнес залата. Без значение дали искате да свалите, или да качите няколко килограма, без подходящ хранителен режим това няма как да се случи.

Много дами се заблуждават, че мазнините около корема ще се превърнат в добре оформени и стегнати коремни мускули само с няколко коремни преси. Това няма как да се случи. Същото важи и за всички останали мазнини по тялото Ви. Невъзможно е мазнините да се превърнат в мускули. Единственият начин, по който може да се отървете от тях е като ги „изгорите“. Именно поради тази причина се съставят специални хранителни и тренировъчни режими, които "приканват" тялото да използва натрупаните мазнини като източник на енергия и съответно го захранва с необходимото количество полезни хранителни вещества.

Полезни храни


В тази графа спадат всички храни с богато съдържание на белтъчини, въглехидрати или мазнини. Това са всички видове меса (дори свинското!), зеленчуци, плодове, картофи, ориз, млечни и зърнени храни, яйца и риба. От голямо значение е и начинът, по който ще бъдат приготвени. Забравете за пърженото, сладкото и всички останали джънк храни – бързи закуски, чипсове и т.н. Те са вредни и токсични храни, които трудно се обработват от организма и поради тази причина голяма част от тях "се превръщат" в мазнини. Консумирайте само печени (без никаква мазнина) или варени храни. Така приготвени те запазват максимално хранителния си състав и позволяват на организма да ги усвои напълно без никакви затруднения.

Хранителен режим/Диета


Освен че трябва да подбирате храните, които консумирате, трябва да внимавате и за тяхното количество. Все пак дори от „полезните“ храни може да качите някой друг килограм и да увеличите обиколката на талията и ханша. Ако консумирате повече от необходимите калории и същевременно не спортувате, за да ги изразходвате по някакъв начин, то със сигурност ще увеличите размера на дрехите си. Затова трябва да внимавате с количеството храна, което поглъщате.

Ако искате да се отървете от излишните килограми (мазнини) трябва да редуцирате калориите, които приемате. Например, ако тялото Ви се нуждае от 2000 kcal на ден, то трябва да ги намалите с поне 300-500 и обраното, ако искате да качите някой друг килограм.

Изготвянето на подходящ хранителен режим е доста трудно. Поради тази причина препоръчвам да се обърнете към специалист диетолог или фитнес инструктор, който има необходимите познания, за да Ви изготви такава програма. Има много субективни фактори, които се взимат предвид, когато се изготвя хранителен режим. Въпреки че в Интернет има страшно много информация за това как сами да си съставите хранителна програма, по-добре не го правете, за да не се окаже в крайна сметка, че усилията, които сте положили, са били напразни, поради това, че хранителния и тренировъчен режим са изготвени неправилно.