Твърде многото стрес и напрежение могат да причинят много неприятности на човек – куп физически и психически заболявания. В днешно време това е често срещан феномен – човек, вглъбен в някакви служебни ангажименти или вкопчен в свои фикс идеи, граничещи с мания, на които придава излишно предимство пред всичко останало.

В професионалната област всички ние искаме да свършим колкото се може повече работа. Но това неизменно е придружено с много стрес и напрежение, които дори съвсем несъзнателно, успяваме да пренесем и в личния си живот, като си „създаваме” все повече задължения и сякаш си самоналагаме допълнителни дейности, които да вършим в свободното си време.

По този начин явлението „напрежение” намира израз в нашите мисли и възприятия и се отразява върху цялостния ни мироглед. Стресът и натискът можем да идентифицираме с изреченията, които започват с: "Аз трябва да …

  • напиша доклада още тази вечер, защото в противен случай, шефът ми ще се ядоса;
  • оправя двора, защото в противен случай съседите ще ме одумват;
  • отслабна с 10 килограма, защото не се побирам в огледалото;
  • си намеря партньор, иначе няма как да бъда щастлива;
  • се държа мило с леля ми, защото се намира в деликатна ситуация;
  • работа по-усърдно, за да се развивам професионално.
  • И така нататък, и така нататък…

С подобни фрази оказваме натиск върху себе си. Сами. Понякога това е начин да си дадем допълнителна мотивация и воля да постигнем нещо, което желаем. Защото ако взимаме само импулсивни решения и ръководим действията си само от свръх голямото си желание за приключения, то най-вероятно животът ни би се разпаднал доста бързо. Или поне не би притежавал своята стойност в дългосрочен аспект.

Проблемът идва, когато се превърнем прекалено много в типа „Аз трябва да…”. Тогава с увеличаване на натиска, който сами налагаме върху себе си, се покачва и риска от здравословни проблеми – било то депресия или физически болести.

За да избегнем максимално подобни проблеми, бихме искали да ви представим две идеи, които служат като алтернатива за справяне със стреса и които със сигурност ще ви направят по-ведър и спокоен човек.

Възвърнете контрола си

Може би имате чувство, че в живота си имате твърде много неща, които ТРЯБВА ДА… Всъщност може изобщо да не е така!
Не трябва да работите толкова.
Не трябва да печелите толкова пари.
Не трябва да бъдете най-перфектният родител.
Не трябва непременно да сте добър съсед.
Не трябва винаги да се държите мило, приятелски и толерантно.

Може би сега си мислите, че изцяло греша. Но нека бъдем честни: не бихте ли имали щастлив живот, дори и някое от тези неща да липсва или просто да не е напълно в границите, в които се принуждавате да живеете? Някой принуждава ли ви, например, с допрян в главата ви пистолет да изкарвате точно толкова пари?
В живота има толкова малко неща, които всъщност са напълно задължителни – трябва да дишаме, трябва да ядем, трябва да умрем. Това са реалните, биологичните ни нужди, за да можем изобщо да съществуваме и съответно да приключим живота си. Всичко останало го правим, защото всички останали го правят; защото някой ни е казал, че трябва да го направим; защото сами сме решили, че трябва да го направим; защото го намираме за полезно и правилно или просто защото очакваме определен резултат и последици от дадено наше действие, решение и поведение.

И в повечето случаи ние наистина чувстваме тези неща, като че върху нас има реална принуда, която ни задължава. Така много хора попадат в клетка от задължения и ограничения – клетка от всевъзможни неща, които ТРЯБВА, но всъщност НЕ ИСКАМЕ да направим!

Това е едната гледна точка относно нещата, които чувстваме като пълна принуда. Има и друг начин на мислене, който да направи цялото пътешествие, наречено „живот”, поне една идея по-спокойно – като почувстваме, че имаме свобода и избор!

Този трик звучи твърде лесен – просто да заменим мисълта „Аз трябва да…” с „Аз искам да…”

Ако кажа например: "Аз трябва да отида на работа", тогава непременно ще се почувствам задължена и под натиск. Ще се чувствам като жертва – на живота или на обстоятелствата. Но ако кажа: "Аз искам да отида на работа, за да мога да си плащам наема/сметките/таксите и така да осигуря добър стандарт на децата си/семейството си/себе си." Има голяма разлика, когато човек трябва да направи нещо и когато човек иска да направи нещо – самата дума „трябва” символизира принуда и натиск, а „искам” се свързва със свободата и самоопределението. Когато човек ръководи постъпките, действията и цялостно своя път от максимата „искам това, защото…’’ то със сигурност запазва голяма част от своята енергия и радост от живота, просто защото чувства, че има контрол над него. Дори и реално да не е точно така, на психическо равнище, той ще има своя позитивен смисъл и цел.

От „искам” към „предпочитам”

Да искаме нещо е доста по-добре от това да го чувстваме като принуда и натиск. Но само желанието ни все още не е напълно достатъчно, за да избегнем излишния стрес и напрежение. Защото, когато не е толкова лесно да постигнем това, което искаме, често се поражда недоволство, особено ако имаме усещането, че усилията ни не водят до осъществяване на желанието ни.

Да искаш нещо и възможното съпътстващо недоволство всъщност не е нещо лошо, защото недоволството често е основната ни движеща сила, която ни помага да променяме нещата и да се развиваме пълноценно. Но човек е склонен да прекалява с исканията и желанията си. Например, когато неосъзнато надценяваме способностите си или просто искаме твърде много неща наведнъж. Тогава недоволството се превръща от здравословна и полезна мяра в смущаващ фактор, който вече не ни подкрепя в напредъка ни и дори ни създава чувство на несигурност.

Тук отново има езиково-мисловен трик, който може да ни облекчи много – вместо: "Искам да отслабна!", "Искам най-накрая да си намеря партньор!" или "Искам да печеля повече пари!" използвайте:

"Бих предпочела да отслабна, но мога да се чувствам добре със себе си и в сегашното си състояние.”

"Да, предпочитам да се намеря партньор/да срещна любовта, но и сама мога да бъде много щастлива."

"Предпочитам да печеля повече пари, но дори и да не стане, ще съм добре и със сегашните си доходи."

Предпочитайки нещо, вие му придавате много по-спокойно усещане, отколкото да искате нещо твърде силно и на всяка цена. Когато човек предпочита нещо показва, че иска и търси някаква промяна, но че и без нея, на този етап, той е открил начина да съществува в мир със себе си.

Това са двете идеи, които могат да ви помогнат да премахнете поне малка част от ежедневния си стрес и натиск. А и както известният американски терапевт и автор Стив де Шейзър твърди: „Думите са първична магия” или казано по по-прост начин, думите имат невероятен, почти магически ефект и съвсем малката променя в нашия език и начин на изразяване може да има чудно влияние върху психическото ни светоусещане.

Промяната на начина, по който говорим за себе си и за живота, в повечето случаи води до промяна и в представата ни за него. Затова заменете носещото особена тежест „трябва” с освобождаващото „искам/предпочитам”, за да се почувствате по-свободно и по-леко.