На 23 април отбелязваме Световния ден на книгата. Празникът се отбелязва по решение на ЮНЕСКО и се чества от 1996 г. по цял свят.

На този ден се възкресява идеята за вечно живото слото, за неумиращата книга и вдъхновяващата и сила - самата дата - 23 април е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир (1564-1616), Мигел де Сервантес (1547-1616) и Инка Гарсиласо де ла Вега (1539-1616).

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга. В много страни вече се провежда и Световна нощ на книгите. Хиляди хора подаряват книги на познати и непознати, за които знаят, че не четат често или пък нямат лесен достъп до литертура. World Book Night се провежда в десетки държави. А защо не и у нас? 

"Чети и открий себе си"

е девизът на Инчеон, Република Корея, който е Световна столица на книгата за 2015 година.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите - чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация. Програмата на Инчеон като Световна столица на книгата е фокусирана върху осигуряване на достъп до книгата и за непривилегированите слоеве на обществото.

Разнообразни събития ще отбележат днешния Световен ден на книгата и авторското право и у нас. Очаква се празникът да завладее градските пространства чрез инициативата "Пусни книга на свобода", която насърчава обмена на книги чрез онлайн платформата Bookcrossing и нейни временни щандове из градовете.

За поредна година, от 17:00 часа, в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", ще бъдат раздадени и наградите на Асоциация "Българска книга" "Рицар на книгата" за журналисти и общественици, допринесли най-много за популяризирането на четенето и литературата през изминалата година. С нея официално завършва "Походът на книгите" който срещна 30 известни български поети и писатели с най-малките читатели в училища и детски градини в столицата.

Факултетът по журналистика и масови комуникации на Софийския университет се включва за пръв път в честванията с "отворена библиотека", която ще разпръсне стотици заглавия из етажите на сградата и други инициативи, сред които и коктейл със сладки ядивни книги.

Да са честити Книгата и нейните читатели!

Източник: Dnevnik