Днес отбелязваме Световния ден за борба с диабета. Захарният диабет представлява заболяване, свързано с нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основната му проява е повишеното ниво на кръвната захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

Данните за България сочат, че болните от диабет у нас са 575 000, в преддиабетно състояние са 220 000 души, а около 170 000 са недиагностицираните случаи на заболяването. Но само eдва 25% от диагностицираните са с добър контрол на заболяването. При 40% се наблюдават усложнения още при поставянето на диагнозата. По данни на Европейския диабетен индекс страната ни се нарежда на последното 30-то място по условия за лечение и профилактика на страшната болест.

По данни на Международната диабетна федерация с диабет в момента живеят над 382 млн. души, като близо половината от тях дори не подозират за това. 

Смъртните случаи от заболяването в световен мащаб са 5,1 млн. годишно, което означава, че на всеки 6 секунди умира човек.

Според учени прогнозите за 2035 г. са ужасяващи - броят на заболелите ще достигне 592 млн. души.

Първото честване на Световния ден на диабета е било през 1991 г., като преминава под егидата на Световната здравна организация. През 2006 година с резолюция 61/225 на ООН той става официален и за ООН. Датата 14 ноември е избрана умишлено заради факта, че именно на днешния ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Днешният празник ще бъде отбелязан в 20 големи града на страната, като диабетици, доброволци, ученици, студенти и приятели на пациентите с диабет ще проведат специална акция, като сформират голям син кръг – символът на борбата с диабета. По този начин всички те ще изразят своята подкрепа и солидарност към страдащите от коварното заболяване.