Авторът на “Петкан или чистилището на Пасифика“, носителят на награда Гонкур - френският писател Мишел Турние почина на 91-годишна възраст в дома си в Шоазел, съобщи АФП във вторник, цитирана от Mediapool.

Мишел Турние е роден в Париж на 19 декември 1924. Турние разказва за ранните си години като „нещастно парижко детство“, с ваканции в Германия, където родителите му правят академични проучвания. Живее през окупацията във Франция. “На 18 станах свитедел на освобождението и мога да ви кажа, че беше ужасен момент, по-зле от окупацията“, разказва Турние.

След войната учи право, философия, слуша лекциите на Башлар и се готви за преподавателска работа. През 1949 се проваля на изпитите и го преживява зле. Години по-късно говори за “голямо отчаяние“ заради провала си.

В началото на 60те заминава за Шоазел, изолира се и започва да работи по “Петкан“, публикуван от Gallimard през 1967, който веднага му носи голямата на града на френската академия. Новият прочит на мита за Робинзон Крузо му дава огромен успех на 43г. Романът е продаден в 7-милионен тираж и превод на 35 езика, включително на български.

През 1970 вторият му роман, “Горски цар“ за нацистка Европа му носи наградата Гонкур. По-късно Турние влиза в академията “Гонкур“ като член на журито. Третият му роман “Метеоритите“ изследва темата за близначеството и е написан след години проучвания по цял свят.

Трите романа са три огромни успеха, за които Турние казва: “Не съм автор на бестселъри, а на дълго продавани книги“.

Мишел Турние редовно е коментиран във връзка с никога неполучената Нобелова награда за литература.

През 2009 решава да напусне академията Гонкур поради напреднала възраст, умора и липса на интерес.

През 2002 написа в "Х-тимен дневник". “Идеята ми за рая - като умра ще гледам пред себе си цялата панорама на моя живот, с всички детайли. Ще бъда свободен да се върна в който си пожелая и да го преживея отново“, пише Турние.