Къщата-музей на Иван Вазов ще отвори врати точно на 9 юли, когато се очаква да бъде приключен ремонтът и обновяването на фасадата на сградата, информират от Министерство на културата.

Откриването ще се случи в навечерието на 165-тата годишнина от рождението на поета - 9 юли 1850 г. Припомняме, че събитията по повод честванията й започнаха още през февруари, когато бе открита изложба "Обичаният Вазов", включваща художествени творби от големи български майстори, дар на писателя за два от юбилеите му (през 1895 и 1950 г.).

Къщата на Патриарха на българската литература се намира в центъра на София, на ъгъла на улиците “Г.С. Раковски” и “Ив. Вазов”. Тя е построена през 1895 г., като самият писател живее в нея до смъртта си през 1921г. Именно там той е живял и творил най-дълго време. Само няколко дни след смъртта на Иван Вазов на 22 сетпември 1921 г. тогавашният министър на просвещението Стоян Омарчевски внася в Народното събрание обширен доклад с мотивите за превръщането на Вазовия дом в музей. Пет години по-късно, на 26 ноември 1926 г. е официално открит първия български литературен музей.


Последната реставрация на фасадата й е направена в началото на 90-те години по проект "Красива България". Днес заслугата за обновяването е на Столична община, като кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Петър Диков оказаха безценна подкрепа и лично се ангажираха с проекта на арх. Христина Стоянова и реставраторката Аглика Икономова.