Обикновено повечето дами предпочитат да отслабват през по-топлата част от годината и избягват да спазват диети през зимата. Според тях не е правилно да се отслабва тогава, защото ставало много по-трудно, отколкото през лятото; многобройните празници, които пречат на стриктното спазване на хранителния режим; било опасно за здравето и още куп други подобни оправдания.



Ключовата дума тук е „оправдания“. Да, това са оправдания и нищо повече. Специалисти диетолози, фитнес инструктори и всички останали професионалисти в тази сфера са на категоричното мнение, че няма абсолютно никакви рискове за здравето или други странични фактори, които биха могли да попречат на „стопяването“ на излишните килограми. Така че стига да имате нужното желание да стопите мазнините, то нищо не би могло да Ви спре – нито времето, нито „липсата“ на зеленчуци“, нито каквото и да било друго.


За да не останете с впечатлението, че се опитваме да прикрием нещо и не казваме цялата истина, то с ръка на сърцето признавам, че бихте могли да срещнете определени затруднения, повлияни от студените зимни месеци. Те са по-скоро битовизми, отколкото нещо повече. Възможно е да не успеете да си набавите определени хранителни продукти, с които трябва да се храните, но това не пречи да ги замените с други, които имат абсолютно същата стойност. Другият „проблем“, с който се сблъскват отслабващите, е студеното време. Безспорно, то може да се окаже пречка за „любимия Ви джогинг в парка“, но това е чудесен повод да се съсредоточите върху упражненията във фитнес залата или пък да внесете разнообразие в кардио тренировките си.

Някои „специалисти“ ни убеждават, че намаляването на калориите през зимата рязко сваля имунитета ни и ни превръщат в „по-лесна“ мишена за гриповете, които върлуват през студените зимни месеци. Това, обаче, не е съвсем вярно и никой не може да Ви гарантира, че ако не промените начина си на живот и хранене, то няма да се разболеете. Напротив, вероятността да се „разболеете“ е много по-голяма, ако НЕ промените начина си на хранене. Както знаете, прекаляването с някои храни и напитки – сладки, тестени, газирано, алкохол и други подобни водят до отключването на някои много опасни заболявания – диабет, цироза, затлъстяване и други.

Отслабването през зимата има и своите предимства. Обикновено през този период от годината имаме „повечко“ свободно време, което можем да уплътним с тренировки. Освен това, през зимата има много повече плодове, с които бихме могли да разнообразим хранителния си режим, без да се притесняваме за калории. Дори може да се подложите на т.нар. плодова диета, която е доста популярна поради своята доказана ефективност. И не на последно място – имате цели шест месеца, които ще Ви бъдат предостатъчни, за да „стегнете“ тялото си за лятото и да „съберете очите“ на всички познати и непознати на плажа!