Необходими продукти

Продукти за тестото:

120 гр. брашно София мел екстра

40 гр. брашно София мел ръжено-пшеничен микс за хлебопекарна

30 гр. орехово брашно /или фино смлени бадеми/

60 гр. пудра захар

щипка сол

80 мл. олио

3 супени лъжици студена вода

Продукти за пълнежа

500 гр. ябълки

250 гр. дюля

сокът от 1/2 лимон

150 гр. захар

1/2 ч. лъжица канела

1 ч. лъжица есенция ром

Начин на приготвяне

 

В купа се смесват всички сухи съставки. Добавя се олиото и сместа се разбърква с пръсти, докато стане на трохи. Добавя се по малко водата. Оформя се тесто на топка и се оставя на стайна температура да отлежи. През това време се приготвя пълнежът. След като отлежи около 30-40 минути, тестото се разпределя с пръсти в тавичка за пай. Заглажда се на дъното в зависимост от формата на съда.

Пече се в предварително нагрята на 180°C фурна за 15 минути, като се покрива с фолио( върху фолиото слагам суров боб, за да не се подуе повече от необходимото). След това фолиото се маха и тестото се допича още 5 минути. Оставя се да се охлади.

Ябълките и дюлята се обелват и почистват от семките. Ябълките се нарязват на резенчета, а дюлите - на малки кубчета. Поръсват се с лимоновия сок, добавя се захарта и се слагат на умерен огън. Плодовете се варят 40 минути, докато омекнат и не остане вода в соса. Махат се огъня и се добавя канелата и есенцията ром. Оставя се да се охлади. Пълнежът се разстила върху опеченото тесто и се украсява по желание.

Отгоре се поръсва обилно с пудра захар или се поднася с украса от разбита сметана или маскарпоне.

Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук