Едва ли има по-лесна и вкусна комбинация на зеленчуци от любимите печени патладжани с домати на фурна. Именно такава неразрушима и безкрайно удовлетворяваща комбинация ще ви предложим днес. Тя подходяща както за обяд, така и за леко предястие преди вечеря. А ето и какви продукти ще ви трябват...

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 50 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 500 г домати, обелени и ситно нарязани
  • 1 с. л. доматено пюре
  • босилек
  • 50 г обезмаслено сирене
  • сол и черен пипер
  • магданоз 

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина един пръст и ги поставете за 10-15 минути в съд с подсолена вода. След това отцедете и подсушете. Наредете парчетата патладжан в тавичка, предварително намазана с няколко капки зехтин и печете в предварително загрята фурна на 180° С за около 25-30 мин.
Докато се пече, в тиган с останалата мазнина, задушете за кратко чесъна, нарязаните домати, пюрето, подправките и босилекът. Разбъркват се на слаб огън, докато се сгъстят.

Накрая патладжаните се заливат с готовата смес, заедно с натрошеното сирене. Запичат се за още около 10-15 минути, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пресен босилек и магданоз.

По желание, може да добавите и малко мента за още по-голяма свежест!

Бон апети!