Хубавото вино и добрата храна от векове вървят ръка за ръка, водещи към едно изискано кулинарно преживяване за сетивата. Как обаче да комбинирате храната си с най-подходящото според вкуса й вино? Представяме ви списък с идеалните комбинации на виното и храната. В него са поместени основните сортове вино и типовете ястия, с които най-добре се комбинира всяко от тях. Той е незаменим помощник, ако искате да се изявите като истински експерт. 

Шампанско

Шампанското се комбинира най-добре със солени храни, заради леко сладникавия си вкус. 

Совиньон блан

Совиньон бланът е иделният партньор на ястия с дресинг. 

Пино гриджо

Пино гриджо е сорт, който пасва идеално на ястия с бяла риба.

Шардоне

Шардонето е идеално, ако смятате да консумирате тлъста риба или такава с тежък сос. 

Ризлинг

Ризлингът се комбинира перфектно със сладки или пикантни ястия. Ризлингът е идеалното вино, ако смятате да консумирате индийска или азиатска храна. 

Мускат

Идеалното вино за плодови десерти.

Шампанско Розе 

Ако търсите вино, което да комбинирате с почти всичко, това е идеалният избор.

Розе

Любимото на много хора розово вино е идеалният партньор за ястия със сирена. 

Пино Ноар

Помислете си за земни вкусове, които да комбинирате с пино ноар, гъби и трюфели, например. 

Малбек

Това силно вино, с ясно изразен вкус, се комбинира идеално със сладко-пикантни сосове за барбекю.

Зинфандел

Това провинциално вино със силен вкус се комбинира идеално с пастети, мусове и терини. 

Каберне совиньон

Няма да сбъркате, ако комбинирате каберне совиньон със сочни, червени меса. 

Сира

Сира е сорт, който се комбинира идеално с много пикантни храни.