Отлагате

Ако сте склонни да забавяте за дълго реализацията на мечтите си и впускането в нови начинания, водени от идеята, че още не сте достатъчно подготвени, нямате всички нужни инструменти за действие, то най-вероятно сте жертва на своя перфекционизъм. Колкото повече задълбавате в дадена тема, толкова повече научавате за нея и толкова нови неща за четене се разкриват пред вас. В този смисъл никога няма да сте докрай подготвени. Помнете, че и най-незначителното дело е по-добро от най-великото намерение.

Задълбавате в детайлите

Съгласна съм, че те могат да очароват и да направят крайният ви продукт запомнящ се, но не забравяйте, че същественото е това да има продукт.

Започвате да вършите нещо, само ако сте убедени, че ще се справите максимално добре

Приемете, че винаги ще има по-добри от вас поне в един от аспектите на това, което вършите. Нека целта не е да се борите е за надмощие с другите, а с всеки изминал ден вие самите да ставате по-добри. Повтарям – да сте по-добри, не съвършени.

Казвате си „можеше и по-добре”

Вместо да се състезавате с огромните си лични очаквания, спрете за момент и отдайте почит на постигнатото, поздравете са за победата, колкото и малка да е тя. Така, вместо да се борите с вятърни мелници, ще носите със себе си усещането, че вече сте победител. След като вече сте се справили с определени неща, ще успеете да превъзмогнете и това, което ви очаква по пътя.

Страхувате се от провал

Когато червейчето на съмнението ви разяжда и не ви позволява да продължите, спрете и се запитайте „Какво е най-лошото/страшното нещо, което може да се случи, ако не успея в това?” Едва ли отговорът ще посочва нещо, което нямате шанс да преодолеете.

Виждате препятствия между вас и вашата цел

Когато някой ми разкаже за своите мечти, обикновено го питам, какво е това, което му пречи да има това, което иска. Отговорите са най-разнообразни, но обикновено съдържат обяснение от типа „не мога да направя В преди А” – не мога да спортувам, докато не сменя работата си, не мога да пътувам, докато децата не пораснат и т.н. Като започнем да анализираме въпросните спънки, се оказва, че има начин как да бъдат преодолени или пък те нямат пряка връзка с мечтата. Помнете, че когато човек се изправи и тръгне в своята посока, Вселената му помага.

Изтощени сте

Виждали ли сте цвете, което да цъфти през цялото време? А защо вие не си давате възможност да презаредите батериите? Никога няма да имате възможност да се отпуснете, ако перфекционизмът ви води към следващото постижение.

Превръщате съвършенството в оправдание

Представете си, че дълго време търсите апартамент, огледали сте стотици, но всеки има свой недостатък и затова продължавате да живеете в олющената гарсониера под наем. При всеки избор получаваме нещо и губим друго. Ако сме максималисти силно ограничаваме възможностите си.

Пожелавам ви здравословен стремеж към съвършенство, който да бъде ваш двигател!

С обич,

наталия