Не всеки обича вкуса и аромата на чесън, но тези, които го хапват се радват на чудесно здраве. Богат на витамини и с мощни антибактериални свойства, този зеленчук пречиства кръвта от токсини. Подпомага борбата с вредителите в стомашно чревния тракт и поддържа баланса на полезните бактерии.

За експериментаторите в кухнята отдавна е известно, че чесънът е не само на скилидки, но и на сочно зелени листа. Точно в тази форма е познат и под името левурда, което все по-често може да се открие в големите вериги или в селските еко магазини.

Цялото растение съдържа етерично масло, в състава на което влизат винилсулфид, дивинилсулфид, алиин пипеколинова киселина. Има и следи от меркаптан. Освен това се съдържа значително количество витамин С и високоактивни фитонциди със силни бактерицидни и фунгицидни свойства, превъзхождащи тези на стандартния чесън и хряна.

Ако вече имате желание да добавите левурда към менюто си ето още малко съвети за това как да го направите:

-сложете няколко листа в салата
-мариновайте риба в марината от левурда, лимон, сол и зехтин. Нека постои поне 30 мин.
-поднесете като сос към паста
-пригответе си вкусно сурово песто и добавете към брускети

Точно в последния вид е следващата ни рецепта – песто от босилек, рукола и левурда, което може да приготвите само за няколко минути. То е идеално за паста, брускети или като сос на рибни ястия. Любимата салата Капрезе с моцарела и домати също пасва чудесно на това песто.

Съставки за 250 г.:
25 г. листа пресен босилек
25 г. листа рукола
1/2 връзка магданоз
100 г. листа див чесън
50 г. слънчогледови ядки, белени
100 мл. зехтин
1/2 лайм или лимон, изцеден на сок
Сол
Черен пипер

Начин на приготвяне:

Ядките се накисват във вода за 2-3 часа и се изплакват. Всичко се пасира до гъста паста. Сервира се с филийка хляб, нарязани на ивици зеленчуци или в комбинация с накълцани на ситно домати.