В петия месец бременността достига средата си. Коремът рязко се увеличава и плода се движи, за да напомни присъствието си.


Развитие на плода

В 20-тата седмица плодът е достигнал половината от крайните си размери: дълъг около 25 сантиметра и тежи 300 грама. Неговото развитие е почти завършило и от сега нататък ще расте само на дължина и тегло. Започват да се формират косата и веждите. Кожата му се покрива с мазна, мека като восък и кремообразна субстанция. Тя служи за защита на кожата на бебето от течността, в която се намира. Звуковите устройства са вече разработени и плода чува шумове и звукови дразнители. Бебето се движи много, особено през нощта, когато майката е в покой. Движенията направени през деня, в действителност насърчават съня на детето, а спокойствието на вечерта го буди.

Какво се случва с жената?

Матката се увеличава все повече и повече, а гърдите се подготвят за кърмене. Коремът се увеличава и съответно движи органите нагоре. Това пречи на функционалността на кардия (вход на стомаха; място на свързване на хранопровода със стомаха). Поради тази причина често може да се наблюдава връщане на стомашен сок в хранопровода, което води до парене и дразнене.

В петия месец се прави структурна ехография (или морфологична). Много важен и подробен преглед. Има за цел да проучи развитието на плода в детайли. Тази ехография позволява да се уверите, че няма очевидни малформации. Гинекологът взима размерите на плода, прави оценка на структурата на жизненоважните органи и измерва дори пъпната връв.


Много е вероятно да се види пола на бебето!

Петият месец завършва на 21-та седмица и 6-я ден (21+6).